Αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας στην Έδεσσα, συνέλαβαν χθες το πρωί σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, έναν άνδρα για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ειδικότερα, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του και σε αποθηκευτικό χώρο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: εκκλησιαστικές εικόνες, βημόθυρα, σταυροί, κηροπήγια, κηροστάτες και ένα Άγιο δισκοπότηρο. Σύμφωνα με πρώτη εκτίμηση των αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων, εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εκτιμώνται ότι ανήκουν στη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, προέκυψε ότι, μέσω διαδικτυακής αγγελίας, επιχείρησε να πουλήσει σε υποψήφιους αγοραστές: ξυλόγλυπτα τμήματα Ιερού Ναού, μία εκκλησιαστική εικόνα, ένα κηροπήγιο, μεταλλικούς δίσκους και μεταλλικά δοχεία, τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν. Σύμφωνα με πρώτη εκτίμηση των αρχαιολόγων, αποτελούν πολιτιστικά αγαθά με ιστορική αξία και χρήζουν τεκμηρίωσης.

Τα κατασχεμένα αντικείμενα θα σταλούν στην αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων, για την περαιτέρω εξέταση και αρχαιολογική εκτίμηση τους. Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

ValueNews.gr

Το άρθρο Έδεσσα | Έκρυβε στο σπίτι αυτές τις εκκλησιαστικές εικόνες(φωτο) εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.