Ενώ οι μωβ μέδουσες έχουν κατακλύσει παραλίες σε Αιγαίο και Ιόνιο πέλαγος, η Ελλάδα εισέρχεται στη φάση έξαρσης και της γαλάζιας μέδουσας.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, για έναν μήνα θα έχουμε, όπως και κάθε χρόνο, την πληθυσμιακή έξαρση της γαλάζιας μέδουσας Rhizostoma pulmo.

«Τις πληθυσμιακές αυτές εξάρσεις τις βλέπουμε από μέσα Ιουνίου μέχρι μέσα Ιουλίου στα πιο βαθιά – μακριά από τις παραλίες, εκτός από τις μέρες που οι άνεμοι και τα θαλάσσια ρεύματα μας τις φέρνουν στις ακτές μας» εξηγεί το Παρατηρητήριο.

Οδηγίες προστασίας

Αν μας αγγίξει μία Rhizostoma pulmo, νιώθουμε κάψιμο και φαγούρα. Όμως δεν είναι καν απαραίτητη η επαφή, αφού εξαιτίας της βλέννας με τις τοξίνες που απελευθερώνουν οι συγκεκριμένες μέδουσες στο νερό, μπορούμε να νιώσουμε το κάψιμο και την φαγούρα ακόμα και αν δεν τις ακουμπήσουμε και απλώς τύχει να κολυμπάμε στο πλάι τους.

Αν και μπορεί κάποιος να τις απωθήσει εύκολα από την καμπάνα τους και λόγω του μεγέθους τους είναι δύσκολο κάποιος να πέσει πάνω τους, θέλει τεράστια προσοχή να τις αγγίξει κάποιος, «να μην ακουμπήσει μετά το πρόσωπο του γιατί θα πρηστεί άμεσα», προειδοποιεί το Παρατηρητήριο, παραλληλίζοντας την αίσθηση με την ενόχληση που έχει κανείς, αν ακουμπήσει το εσωτερικό μιας chili πιπεριάς και μετά αγγίξει το πρόσωπό του.

Οι Rhizostoma pulmo είναι μεγάλες σε μέγεθος και η καμπάνα τους φτάνει έως και τα 90 εκατοστά του μέτρου σε διάμετρο. Έχουν είτε λευκό χρώμα ή είτε μπλε χρώμα και μια μωβ λωρίδα περιμετρικά στο άκρο της καμπάνας τους.

Κάθε Κυριακή, το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας εκδίδει το JellyReport με χρήσιμες πληροφορίες εμφανίσεων μεδουσών για τον μήνα που βρισκόμαστε, για καιρικές συνθήκες όπως ανέμους που μας έρχονται την εβδομάδα που ακολουθεί αλλά και άλλες πληροφορίες που αφορούν γενικά τις μέδουσες.

ValueNews.gr

Το άρθρο Έρχονται και οι γαλάζιες μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες| Οδηγίες προστασίας εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.

EnglishΕλληνικά