Μια αδιανόητη και άκρως σοβαρή καταγγελία ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την καταγγελία, ακυρώθηκε μεταμόσχευση στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης λόγω απουσίας αναισθησιολόγου ενώ με ανακοίνωσή της η ΕΣΑμεΑ ζητά να παρέμβει εισαγγελέας μετά το τραγικό περιστατικό.

«Να παρέμβει ΤΩΡΑ εισαγγελέας για τις μεταμοσχεύσεις που χάνονται!» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΣΑμεΑ επισημαίνοντας πως «μόνο αποτροπιασμό επιφέρει η είδηση ότι στη χώρα μας ακυρώνονται μεταμοσχεύσεις λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού σε μονάδα Μεταμόσχευσης!» αναφέρει χαρακτηριστικά η Συνομοσπονδία σε ανακοίνωσή της.

Παρέμβαση για το θέμα έκανε μέσω της ΕΡΤ,  η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, δηλώνοντας μόνο ότι το πρόβλημα της έλλειψης της συγκεκριμένης ειδικότητας είναι γνωστό και ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να λυθεί.

Όσον αφορά το θέμα της μεταμόσχευσης του ήπατος σε λήπτη στη Θεσσαλονίκη είπε ότι λόγω του ότι δεν κατέστη εφικτό να βρεθεί αναισθησιολόγος, το μόσχευμα το έλαβε άλλος συμβατός ασθενής στο νοσοκομείο Λαϊκό.

«Πρέπει να υπάρχει μια Εθνική Λίστα για όλα τους ανθρώπους που είναι για μεταμόσχευση και να μην υπάρχει ξεχωριστή λίστα σε κάθε νοσοκομείο», επισήμανε η κ. Γκάγκα δηλώνοντας ότι πρέπει να υπάρχει καλύτερη συνεργασία για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Έχασε το μόσχευμα και δόθηκε σε άλλον ασθενή

Ο κ. Γρηγόρης Λεοντόπουλος πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών δήλωσε στο news4health.gr ότι πάνω από 20 -25 μεταμοσχεύσεις δεν πραγματοποιούνται στο νοσοκομείο που σημαίνει ότι δεν πραγματοποιούνται πάρα πολλές μέσα σε ένα μήνα. «Δεν μπορούσαν να φροντίζουν να υπάρχει κάποιος στη θέση εκείνου του αναισθησιολόγου που ήταν σε άδεια;» είπε τονίζοντας ότι αυτό το νέο παιδί για το οποίο προοριζόταν το μόσχευμα έχασε την ευκαιρία αυτή κυριολεκτικά μέσα από τα χέρια του. Στην γραπτή παρέμβασή του πάντως ο ίδιος έγραψε χαρακτηριστικά: «Ακυρώθηκε μεταμόσχευση ήπατος στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης επειδή οι αναισθησιολόγοι δεν δουλεύουν σ/κ. Ο άτυχος ασθενής που θα έπαιρνε το μόσχευμα ποιος ξέρει αν θα έχει ξανά την ευκαιρία να παρατείνει τη ζωή του; Αλήθεια, το Υπ. Υγείας κοιμάται ήσυχο; (Ότι κοιμάται, κοιμάται. Δεν ξέρουμε αν κοιμάται ήσυχο)».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΣΑμεΑ

«Κανείς δεν μπορεί να μπει στη θέση του ανθρώπου που έχασε την ευκαιρία για ζωή και ποιος ξέρει αν θα του δοθεί ξανά αυτή η ευκαιρία.

• Η ΕΣΑμεΑ ζητά την παρέμβαση του εισαγγελέα για να αναζητηθούν ευθύνες όπου και αν ανήκουν!

• Ζητάμε να μάθουμε πόσες μεταμοσχεύσεις και για ποιο λόγο ακυρώνονται κάθε χρόνο, καθώς αυτό το περιστατικό που είδε το φως της δημοσιότητας δεν είναι το μοναδικό!

«Η διαχρονική ανεπάρκεια του μεταμοσχευτικού προγράμματος, με το να αδυνατεί να μεταμοσχεύσει το πολύτιμο μόσχευμα σε ηπατοπαθή ασθενή τελικού σταδίου, ακυρώνει ταυτόχρονα και τις πολύχρονες προσπάθειες μας για ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στην ιδέα της Δωρεάς Οργάνων καταδικάζοντας τη μεταμοσχευτική διαδικασία της χώρας σε θάνατο», αναφέρει μεταξύ άλλων το Σωματείο Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος ΗΠΑΡΧΩ.

«Συγκεκριμένα, στις 30/6/22 ηπατικό μόσχευμα 27χρονου δότη, προερχόμενο από την Κύπρο δεν μεταμοσχεύθηκε λόγω αδυναμίας κάλυψης από αναισθησιολόγο στη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Α.Π.Θ. στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης “Ιπποκράτειο”. Μάλιστα αυτό το αποτρόπαιο γεγονός συμβαίνει μόνο λίγες μέρες μετά την ημερίδα που διοργανώθηκε από τη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Α.Π.Θ. για τα 40 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς της στο κοινωνικό σύνολο».

Καταγγελία για αυτό το θέμα έκανε ο αντιπρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών και μέλος του ΔΣ του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ).κ. Γρηγόρης Λεοντόπουλος:

Συγκεκριμένα ανέφερε πως «Ακυρώθηκε μεταμόσχευση ήπατος στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης επειδή οι αναισθησιολόγοι δεν δουλεύουν σ/κ. Ο άτυχος ασθενής που θα έπαιρνε το μόσχευμα ποιος ξέρει αν θα έχει ξανά την ευκαιρία να παρατείνει τη ζωή του; Αλήθεια, το Υπ. Υγείας κοιμάται ήσυχο; (Ότι κοιμάται, κοιμάται. Δεν ξέρουμε αν κοιμάται ήσυχο)».

Η ΕΣΑμεΑ συνεχίζει να διεκδικεί τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τον εκσυγχρονισμό του μέσω της άμεσης πρόσληψης ιατρών και επαγγελματιών υγείας σε όλα τα νοσοκομεία, τις Μονάδες Μεταμόσχευσης, τις ΥΠΕ. και τις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Πιο συγκεκριμένα για τις μεταμοσχεύσεις:

Άμεση νομοθέτηση του Εθνικού Σχεδίου για τη Δωρεά και Μεταμόσχευση Συμπαγών Οργάνων στην Ελλάδα που παραδόθηκε στον Πρωθυπουργό από το Ίδρυμα Ωνάση και εκπονήθηκε στο London School of Economics σε συνεργασία με το Imperial College London, από την ερευνητική ομάδα των διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων κ. Ηλία Μόσιαλου και κ. Βασίλη Παπαλόη.Στελέχωση των υποστελεχομένων μεταμοσχευτικών κέντρων με οργανικές θέσεις νέων γιατρών για την συνέχιση και ομαλή λειτουργία των μεταμοσχευτικών προγραμμάτων. Η σημερινή υποστελέχωση θα επιδεινωθεί έτι περαιτέρω λόγω και της συνταξιοδότησης σημαντικού αριθμού έμπειρων χειρουργών Μεταμοσχευτών.» καταλήγει η ανακοίνωση.

Valuenews.gr

Το άρθρο Ακύρωσαν μεταμόσχευση λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.