Άλμα της τάξης του 7,6% καταγράφει η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, στον απόηχο της μείωσης των ρωσικών ροών μέσω του ρωσογερμανικού αγωγού Nord Stream 1 στο 20% της συνολικής χωρητικότητας (από 40% μέχρι πρότινος) από σήμερα το πρωί.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την Τρίτη σχέδιο έκτακτης ανάγκης για κατ’ αρχήν εθελοντική μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου στις 27 χώρες μέλη της κατά 15% εν όψει του ενεργειακά δύσκολου χειμώνα που έρχεται, παρέχοντας ωστόσο δικαίωμα για εξαιρέσεις σε διάφορα κράτη ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες και τις ανάγκες τους.

Ενεργειακή ασφυξία

Το σχέδιο ωστόσο θα καταστεί υποχρεωτικής εφαρμογής εάν η Ρωσία διακόψει τις ροές αερίου προς την ΕΕ, δημιουργώντας ενεργειακή ασφυξία.

Η ουκρανική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Naftogaz κάλεσε εξάλλου τους ομολογιούχους της να έλθουν “άμεσα” σε συμφωνία μαζί της για καθυστέρηση των πληρωμών της προς εκείνους, εν μέσω του κατακτητικού πολέμου που έχει εξαπολύσει η Ρωσία κατά της Ουκρανίας.

Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την ευρωπαϊκή ήπειρο, σημείωνε στις 11.46 ώρα Ελλάδος άνοδο 7,549%, στα 215,010 ευρώ η μεγαβατώρα.

Νωρίτερα το συμβόλαιο είχε φτάσει να ενισχύεται έως και 12%.

Το άρθρο Αλματώδης αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.