Τεράστια οικολογική καταστροφή λαμβάνει χώρα στο προστατευόμενο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο από την πυρκαγιά που ξέσπασε από το μεσημέρι της Πέμπτης και εξακολουθεί να καίει ακόμα ανεξέλεγκτη. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο και να σώσουν του παρθένο δάσος, το οποίο αποτελεί το «σπίτι» πολλών ειδών της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής, της Ευρώπης και της Ασίας, όπως για παράδειγμα του μαυρόγυπα.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται ενεργά μέτωπα τα οποία καίνε τις παρυφές βόρεια του προστατευόμενου δάσους, ουσιαστικά στα όρια του μεγάλου πυρήνα. Οι εικόνες μέσα από τον πνεύμονα πρασίνου που καταστρέφεται είναι αποκαρδιωτικές.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ό,τι μπορούν για να σωθεί το δάσος, αλλά οι συνθήκες στην περιοχή είναι πολύ δύσκολες . Από το πρώτο φως της ημέρας, τα εναέρια μέσα επιχειρούν συνεχώς. Πρόκειται για δέκα αεροπλάνα και εφτά ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα είναι συντονιστικό και δύο είναι του ελληνικού στρατού. Γίνονται διαρκώς υδροληψίες από κοντινά ρέματα στην περιοχή και στη συνέχεια ρίψεις.

Ενισχύονται συνεχώς οι δυνάμεις της πυροσβεστικής στο σημείο

Οι επίγειες δυνάμεις έχουν ενισχυθεί με 291 άντρες της πυροσβεστικής, με 65 οχήματα και εννιά πεζοπόρα τμήματα. Το μόνο αισιόδοξο είναι ότι, μέχρι στιγμής, δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή, ωστόσο η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Μέχρι στιγμής είναι άγνωστη η ζημιά που έχει υποστεί το δάσος. Αφού χθες οι φλόγες έκαψαν τη χαμηλή βλάστηση πλέον κινούνται σε πυκνή και ώριμη βλάστηση, σε σημεία που σχεδόν δεν υπάρχει προσβασιμότητα. Ουσιαστικά η πυροσβεστική φτιάχνει επιτόπιες διόδους για να περάσουν τα οχήματα ενώ παντού μέσα στο δάσος υπάρχουν και εθελοντές οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν ριχτεί στη μάχη και σβήνουν τις μικρές εστίες φωτιάς που εκδηλώνονται συνέχεια από τις αναζωπυρώσεις.

Το άρθρο Αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στο δάσος της Δαδιάς | Μεγάλη οικολογική καταστροφή εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.