Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός ζήτησε στον πρωινό καφέ της προηγούμενης εβδομάδας να μπει ένα “φρένο” στη σχετική σεναριολογία περί ανασχηματισμού. Αν θεωρηθεί σίγουρο, πάντως πως έχει πετάξει από το συρτάρι όλες τις κυκλωμένες ημερομηνίες για προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία μέσα στο φθινόπωρο ένα φρεσκάρισμα στο υπουργικό συμβούλιο θα μπορούσε να θεωρηθεί αναζωογονητικό.

Εφόσον αποφασίσει τελικά να γίνουν κάποιες αλλαγές στα χαρτοφυλάκια δεν αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του πριν τον Δεκαπενταύγουστο. Το μήνυμα σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι σαφές: η κυβέρνηση έχει πολλή δουλειά ακόμα να κάνει στην τελευταία στροφή πριν τις κάλπες. Οι κυβερνητικές αλλαγές στο τέλος του καλοκαιριού δεν είναι κάτι που δεν συνηθίζεται. Ορίζοντας για τα κόμματα αυτή την περίοδο είναι πάντα η ΔΕΘ. Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός είχε κάνει έναν μίνι και έναν μεγαλύτερο ανασχηματισμό πέρυσι τον Αύγουστο, ενώ και ο Αλέξης Τσίπρας είχε κάνει το ίδιο τον Αύγουστο του 2018, ένα χρόνο πριν λήξει η θητεία του. Δεν αποκλείεται τελικά να επιλέξει νέα κοινοβουλευτικά πρόσωπα να πάρουν χαρτοφυλάκια ή να κάνει αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών. Οι τομείς που έχουν να κάνουν με την οικονομία και τη διαχείριση της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης βρίσκονται στο επίκεντρο την τελευταία περίοδο. Υπουργοί που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους είναι πιθανό να μετακομίσουν σε άλλο πόστο. Η αναζήτηση προσώπων από το κέντρο είναι μια προεκλογική κίνηση που θα σηματοδοτούσε την κυριαρχία της ΝΔ και τη σημασία που δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μεσαίο χώρο.

Σε καμία περίπτωση, πάντως ο ανασχηματισμός δεν μπορεί να θεωρηθεί μια απλή κίνηση. Προκαλεί πάντα μια μικρή αναστάτωση κυρίως από τους αποχωρήσαντες, αλλά και από όλους όσοι έχουν φτάσει κοντά στην “πηγή”, αλλά δεν “έχουν πιεί νερό” τα τελευταία τρια χρόνια. Δυσαρεστημένα στελέχη ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να έχει σε μια προεκλογική περίοδο, ωστόσο διορθωτικές παρεμβάσεις χρειάζονται όσο πλησιάζουν οι εκλογές. Και το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας τον άλλο μήνα είναι μια καλή ευκαιρία για ένα restart

Όσον αφορά τον εκλογικό νόμο η αλήθεια είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πλέον χρόνο για να προχωρήσει σε μια αλλαγή. Μια τέτοια κίνηση πατάει και στο αφήγημα της σταθερότητας που ο ίδιος έβαλε στο τραπέζι προκειμένου η χώρα να μην μείνει ακυβέρνητη σε κρίσιμες στιγμές.

Το άρθρο Ανασχηματισμό και όχι πρόωρες εκλογές εξετάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.