Ανήσυχος σε όλους τους τόνους εμφανίζεται στους συνομιλητές του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με την επαύριον της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη, ιδίως στο πεδίο της τουρκικής προκλητικότητας.

Τη γενικευμένη ανησυχία του διαπίστωσε -τουλάχιστον τρεις φορές- χθες από το βήμα της Βουλής, κάνοντας λόγο για «δραματική» αναβάθμιση «του ρόλου και της θέσης της γειτονικής χώρας στα διεθνή δρώμενα», κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου προς το Μέγαρο Μαξίμου. Συγκεκριμένα, η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά πως τόσο η τριμερής συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας, όσο και το τετ α τετ του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν έχουν καταστήσει μοιραία την Άγκυρα πρωταγωνιστή της Συνόδου, ενδυναμώνοντας τον περιφερειακό της βηματισμό.

Για το λόγο αυτό, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε απευθύνει σειρά προειδοποιήσεων μπροστά στο ενδεχόμενο η Τουρκία να «επιστρέψει» δυναμικά στο δυτικό στερέωμα μετά την αμφίσημη στάση της στο Ουκρανικό, ενημερώνοντας σχετικά το τελευταίο διάστημα ξένους αξιωματούχους, αλλά και εκπροσώπους κρατών -μελών της Συμμαχίας. Αρχικά, στη συνάντησή του με την Φινλανδή πρωθυπουργό, Σάνα Μαρίν στην Αθήνα, ο κ. Τσίπρας της είχε διαμηνύσει ότι τυχόν ένταξη της χώρας της στο ΝΑΤΟ με τρόπο που να βλάπτει τα Ελληνικά εθνικά συμφέροντα «δεν θα γίνει αποδεκτή». Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στη διάρκεια της συνάντησης «γνωριμίας» που είχε με τον νέο Αμερικανό Πρέσβη στην Ελλάδα, Τζόρτζ Τσούνη, στον οποίο ο κ. Τσίπρας, ξεκαθάρισε, κατά πληροφορίες, ότι «σε περίπτωση που προκειμένου να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ Φινλανδία και Σουηδία, υπάρξουν υποχωρήσεις εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων, όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ, η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μελλοντικής κυβέρνησης της χώρας, θα είναι αρνητική».Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε «εκφράζει την ανησυχία του για τις δηλώσεις του νυν αλλά και του πρώην ΓΓ του ΝΑΤΟ για παζάρι Τουρκίας- ΗΠΑ με στόχο τα F16», σύμφωνα με κομματικές πηγές, υπογραμμίζοντας ακόμη την ανάγκη οι ΗΠΑ να καταδικάσουν ευθέως τις υπερπτήσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο και να παγώσουν την πώληση των F16 στη γείτονα, αφού δεν μπορεί οι ΗΠΑ να δίνουν αεροσκάφη στην Τουρκία, προκειμένου να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο με υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, όπως τόνισε.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι, γιατί η Τουρκία, χωρίς φυσικά να συμμετέχει στις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία, αναβαθμίζει δραματικά τον ρόλο και τη θέση της στα διεθνή δρώμενα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τη στιγμή που κλιμακώνει τη ρητορική τής έντασης και τις δημόσια εκφρασμένες αναθεωρητικές της βλέψεις στο Αιγαίο», υπογράμμισε χθες, μιλώντας στη Βουλή ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εξαπολύοντας ταυτόχρονα δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για το εμπορικό σήμα «Τουρκικό Αιγαίο».

«Μέσα σε αυτό το κλίμα παράνομων διεκδικήσεων η Τουρκία όχι μόνο δεν πιέζεται να επανέλθει στον δρόμο της διπλωματίας, αλλά καταφέρνει να επιβάλει και να κατοχυρώσει επισήμως στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη λογική ενός τουρκικού Αιγαίου», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντάς το ως «εντελώς απαράδεκτο από κάθε άποψη». Κοινοβουλευτικές διαδικασίες έχουν ήδη κινηθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το εμπορικό «Turkaegean», με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σχολιάζει χθες πως «αυτή είναι η λογική αυτών όλων που μας κάνουν τα λιοντάρια και τους εθνικόφρονες, αλλά στην πράξη είναι δειλοί απέναντι στην εθνική ευθύνη και θέλουν να τη ρίξουν στους άλλους».

Επιπλέον, ο ίδιος εγκάλεσε την κυβέρνηση για «πλήρη υποταγή της εξωτερικής πολιτικής στις προπαγανδιστικές ανάγκες της προεκλογικής περιόδου», ενώ κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη «έστω και τώρα, στο και πέντε, να υπερασπιστεί τα εθνικά μας συμφέροντα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που συνεχίζεται τούτες τις ώρες στη Μαδρίτη». «Να ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα ζητά και απαιτεί στήριξη και δέσμευση των συμμάχων απέναντι στις προκλήσεις και τα επεκτατικά σχέδια του κ. Ερντογάν. Ότι η χώρα μας θα βρεθεί αποφασιστικά απέναντι και θα αξιοποιήσει όλα τα διεθνή της όπλα, ώστε οι ΗΠΑ να μην εκσυγχρονίσουν και πουλήσουν F16 στην Τουρκία. Ότι δεν είμαστε δεδομένοι», όπως σημείωσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υπό το φόβο δυσμενών εξελίξεων στο μέλλον, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έσπευσε χθες να ξεκαθαρίσει πως «μια τέτοιαστάση πολιτική αποφασιστικής υπεράσπισης των εθνικών μας συμφερόντων, μέσα κι έξω από τη συμμαχία, θα την κρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θετικά, όχι με κομματικά, αλλά με εθνικά κριτήρια», επιρρίπτοντας σε διαφορετική περίπτωση «ακέραια την ευθύνη» στον Πρωθυπουργό.

Το άρθρο Ανησυχία Τσίπρα για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και την Τουρκία εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.