Ένα ατελείωτο πληθωριστικό σπιράλ απειλεί εδώ και μήνες τις επιχειρήσεις, με σχεδόν 7 στις 10 να αναμένουν αύξηση στα «φέσια» από τους πελάτες τους ως απόρροια της εκτίναξης των τιμών.

Σύμφωνα με την 24η έκδοση του European Payment Report για το 2022 που παρουσίασε η Intrum, οι μισοί (51%) από τους 11.007 ερωτηθέντες προειδοποιούν ότι ο πληθωρισμός στέκεται εμπόδιο στα αναπτυξιακά τους σχέδια, ενώ σχεδόν έξι στους 10 (58%) λένε ότι οι αυξανόμενες τιμές τους δυσκολεύουν για να πληρώσουν έγκαιρα τους προμηθευτές τους, κάτι που θα έχει αντίκτυπο στην αλυσίδα εφοδιασμού. «Μετά την άνοδο των τιμών της ενέργειας και τους νέους περιορισμούς στην Κίνα, ένας στους δύο ερωτηθέντες λέει ότι ο πληθωρισμός εμποδίζει την ικανότητά του να αναπτύξει την επιχείρηση και να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες. Έξι στους 10 αναμένουν ότι ο κίνδυνος καθυστερήσεων πληρωμών από τους πελάτες τους θα αυξηθεί εφέτος κυρίως λόγω του πληθωρισμού και ίσο ποσοστό (58%) παραδέχεται ότι οι αυξανόμενες τιμές τους δυσκολεύουν να πληρώσουν έγκαιρα τους προμηθευτές τους. Η πρόκληση επιδεινώνεται επειδή οι περισσότεροι δεν διαθέτουν την εσωτερική τεχνογνωσία για να διαχειριστούν τον αντίκτυπο του πληθωρισμού στην επιχείρησή τους», τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrum, Anders Engdahl.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, το 65% των επιχειρήσεων είναι πιο ανήσυχο από ποτέ σχετικά με την ικανότητα των πελατών τους να αποπληρώσουν στην ώρα τους (61% το 2021), αναγνωρίζοντας τον πληθωρισμό ως τη μεγαλύτερη πρόκληση σε ποσοστό 60% έναντι 61% στην ΕΕ. Εξίσου επιβαρυντικά αναμένεται να λειτουργήσουν:

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Η διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας σε ποσοστό 58% στην Ελλάδα έναντι 57% στην ΕΕ.Ο κανονισμός και η συμμόρφωση: 55% έναντι 60% στην Ευρώπη.Η διοικητική ανεπάρκεια μεταξύ των πελατών: 52% έναντι 56% στην ΕΕ.Η κλιματική απειλή: 50% έναντι 51% στην υπόλοιπη Ευρώπη.Η σκόπιμη αδιαφορία: 49% έναντι 45%Η αύξηση επιτοκίων: 48% έναντι 57%.

Το κενό, μάλιστα, στους όρους πληρωμής που προσφέρονται από τις επιχειρήσεις και την πραγματική διάρκεια πληρωμής έχει ως εξής:

Στους καταναλωτές: εννέα ημέρες έναντι οκτώ ημερών το 2021 (πληρωμή στις 33 ημέρες έναντι 24 που προσφέρονται από τις επιχειρήσεις).
Στις επιχειρήσεις: 13 ημέρες (50 ημέρες από 37 ημέρες)
Στο δημόσιο τομέα: 13 ημέρες έναντι 12 ημερών το 2021 (62 ημέρες από 49 ημέρες που ορίζονται στους όρους πληρωμής).

Όπως προκύπτει δε, η γρηγορότερη εξόφληση από τους πελάτες θα επέτρεπε στις επιχειρήσεις να αποπληρώσουν πιο άμεσα τους προμηθευτές τους (75%), να βελτιώσουν τη βιωσιμότητά τους (70%), να επεκτείνουν τα προιόντα και τις υπηρεσίες τους (68%), να προσλάβουν περισσότερο προσωπικό (44%), να επιδιώξουν την ψηφιακή καινοτομία (43%), να εφαρμόσουν την ψηφιακή τους στρατηγική (43%) και, τέλος, να επεκταθούν γεωγραφικά (42%).

Η κυβέρνηση έχει διαθέσει ένα πακέτο στήριξης, ύψους 3,2 δισ. ευρώ ως αντιστάθμιση στις υψηλές τιμές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτατου ορίου στις τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας», τονίζεται στην έρευνα και προστίθεται: «Την ίδια στιγμή, όμως, σχεδόν επτά στους 10 Έλληνες (68%) αναγνωρίζουν ότι η επιχείρησή τους δεν διαθέτει επί του παρόντος την κατάλληλη εμπειρία για να διαχειριστεί επιτυχώς την επίδραση του πληθωρισμού, ποσοστό που είναι 10% υψηλότερο από την ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τα πιο θετικά νέα για την Ελλάδα είναι ότι σχεδόν οι μισοί επιχειρηματίες (44%) πιστεύουν ότι η πανδημία θα σταματήσει να έχει επιπτώσεις στις επιχειρήσεις τους εντός των επόμενων έξι μηνών. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 26%».

Newmoney

Το άρθρο Αυξήθηκαν τα φέσια πελατών στις επιχειρήσεις | Τι δείχνει έρευνα εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.