Δύο αρκετά διαφορετικοί πολιτικοί έχουν απομείνει να διεκδικούν την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και της πρωθυπουργίας στη Βρετανία, με κοινό χαρακτηριστικό πάντως την αποφασιστικότητά τους να ανελιχθούν στην πολιτική.

Αν νικητής από την ψηφοφορία των μελών του κόμματος αναδειχθεί ο 42χρονος Ρίσι Σούνακ, που κέρδισε την πρωτιά στις ψηφοφορίες της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις, θα είναι ο πρώτος Πρωθυπουργός με καταγωγή εκτός Βρετανίας, από την Ινδία, και ασφαλώς ο πρώτος ινδουιστής ηγέτης της χώρας.

Θα είναι επίσης ο Πρωθυπουργός με την τρίτη μικρότερη διάρκεια παρουσίας στη Βουλή των Κοινοτήτων μετά από τους Άντινγκτον και Πιτ, έχοντας εκλεγεί βουλευτής μόλις το 2015.

Η μετεωρική του ανέλιξη οφείλεται εν πολλοίς στον Μπόρις Τζόνσον, τον άνθρωπο τον οποίο κατά τους επικριτές του «πρόδωσε» με την «αντι-συντηρητική» πολιτική αύξησης φόρων και με την παραίτησή του, τη δεύτερη κατά σειρά από τις συνολικά 59 παραιτήσεις από την κυβέρνηση που προκάλεσαν την πτώση του κ. Τζόνσον.

Μαζί με αυτή την «προδοτική» συμπεριφορά, ο βουλευτής της περιφέρειας Ρίτσμοντ στο Γιόρκσιρ (έδρα του πρώην ηγέτη των Τόρις και νυν υποστηρικτή του Γουίλιαμ Χέιγκ) έχει να αντιμετωπίσει και την κατηγορία ότι δεν είναι ο κατάλληλος ηγέτης σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία διότι δεν αντιλαμβάνεται τις ανάγκες του απλού κόσμου – και αυτό λόγω της τεράστιας περιουσίας του, προσωπικής και της συζύγου του (κληρονόμου μιας εκ των πλουσιότερων οικογενειών στην Ινδία). Είναι μία περιουσία που τον καθιστά τον μόνο πολιτικό στη φετινή λίστα των Sunday Times με τους 250 πλουσιότερους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ρίσι Σούνακ: Ο εμμονικός… «dishy Rishi»

Γεννήθηκε στο Σαουθάμπτον το Μάιο του 1980, τέκνο της οικογένειας του Γιασβίρ και της Ούσα Σούνακ, ινδουϊστών της κοινότητας των Πουντζάμπι, που είχαν γεννηθεί στις βρετανικές αποικίες της Κένυας και της Τανζανίας αντίστοιχα, με γονείς που είχαν μεταναστεύσει στην ανατολική Αφρική από την Ινδία. Αμφότερες οι οικογένειες μετανάστευσαν στη συνέχεια στην Αγγλία τη δεκαετία του 1960, με πρώτη τη γιαγιά Σράκσα Μπέρι, η οποία ένα χρόνο αργότερα έφερε στο Λέστερ όπου ζούσε τον σύζυγο της και τα τρία τους παιδιά, μεταξύ των οποίων η μητέρα του Ρίσι Σούνακ.

Αργοτερα η φαρμακοποιός Ούσα συνάντησε στην περιοχή του Σαουθάμπτον τον μέλλοντα άντρα της και πατέρα του Ρίσι, που ήταν γενικός ιατρός στην ίδια περιοχή.

Λιζ Τρας: «Ξύλινη» αλλά και… «δύναμη της φύσης»

Σε αντιδιαστολή με τον επικοινωνιακά άνετο και μάλλον πιο μετριοπαθή ως πολιτικό Ρίσι Σούνακ, η 47χρονη (γενέθλια σήμερα 26 Ιουλίου) Υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας περιγράφεται συχνά ως «ξύλινη» στην εκφορά του λόγου, αλλά και «δύναμη της φύσης» στην υποστήριξη των συντηρητικών της θέσεων. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, αντίπαλός της σχολίασε σκωπτικά πως είναι «εντυπωσιακό το πώς μπορεί να συνδυάζει τις ρομποτικές πτυχές της Τερέζα Μέι με την πλήρη έλλειψη του χαρίσματος του Μπόρις Τζόνσον».

Έχοντας επίγνωση της έλλειψης επικοινωνιακής άνεσης, κάτι που η ίδια παραδέχθηκε σε ένα από τα πρόσφατα τηλεοπτικά debate, πριν από τις δημόσιες εμφανίσεις της ακολουθεί ένα σταθερό τελετουργικό: πίνει έναν διπλό εσπρέσο, ακούει χορευτική ποπ και επαναλαμβάνει στον εαυτόν της, συχνά μπροστά σε έναν καθρέφτη, «πίστεψε στον εαυτό σου».

Από τους λίγους στενούς φίλους της, πάντως, περιγράφεται ως γυναίκα με χιούμορ και εξωστρεφής, με συχνές εξόδους για ποτό και χορό, ακόμα και στο περιθώριο επισήμων επισκέψεων στο εξωτερικό. Κυρίως βέβαια επισημαίνουν την ακατάσχετη ενέργειά της και την εμμονή με τη δουλειά και το διάβασμα.

Το άρθρο Αυτοί είναι οι υποψήφιοι Πρωθυπουργοί στη Μεγάλη Βρετανία εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.