Τουλάχιστον 89 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε μια εβδομάδα εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ συμμοριών στο Πορτ-ο-Πρενς, την πρωτεύουσα της Αϊτής, όπου οι τιμές έχουν απογειωθεί και οι ελλείψεις καυσίμων επιδεινώνονται, απειλώντας τη διανομή της απόλυτα κρίσιμης ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολλούς κατοίκους.

«Τουλάχιστον 89 άνθρωποι δολοφονήθηκαν και άλλοι 16 αγνοούνται», ανέφερε το Εθνικό Δίκτυο Υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Réseau national de défense des droits humains, RNDDH) σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, προσθέτοντας πως καταμέτρησε άλλους «74 τραυματίες από σφαίρες ή μαχαίρια», σύμφωνα με της πληροφορίες.

Από την περασμένη Πέμπτη, ριπές αυτομάτων όπλων ακούγονται κατά τη διάρκεια της ημέρας στη Σιτέ Σολέιγ, το πιο παραμελημένο και πιο πυκνοκατοικημένο προάστιο της πρωτεύουσας. Δυο συμμορίες συγκρούονται μετωπικά χωρίς η αστυνομία, που μαστίζεται από έλλειψη ανδρών και εξοπλισμού, να επεμβαίνει.

Στις παραγκουπόλεις που σχηματίστηκαν τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, χιλιάδες οικογένειες δεν έχουν καμία άλλη επιλογή παρά να κρύβονται μέσα στα σπίτια τους, χωρίς τη δυνατότητα ανεφοδιασμού με τρόφιμα ή νερό.

«Πεδίο μάχης»

Παρότι εμποδίζεται στις προσπάθειές της να παραλάβει θύματα και να διακομίσει σε νοσοκομεία, η ανθρωπιστική οργάνωση έκανε κάπου δεκαπέντε χειρουργικές επεμβάσεις την ημέρα για να σώσει τραυματίες από την Παρασκευή στο νοσοκομείο της, που δεν απέχει πολύ από τη Σιτέ Σολέιγ.

«Κατά μήκος του μοναδικού δρόμου που οδηγεί στο Μπρούκλιν, είδαμε πτώματα σε αποσύνθεση, ή απανθρακωμένα», πρόσθεσε ο κ. Μουιντό.

ValueNews.gr

Το άρθρο Αϊτή | Διαδηλωτές έκλεισαν δρόμους – Βασικές ελλείψεις σε φαγητό, νερό και καύσιμα εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.