Για τις βάσεις που βγήκαν χθες και τις εκπλήξεις μίλησε ο σύμβουλος σταδιοδρομίας Στράτος Στρατηγάκης. «Υπάρχει και ένα τμήμα που δεν πέτυχε κανένας φοιτητής. Πρόκειται για τη νοσηλευτική στο Διδυμότειχο, που ανέβασε την ελάχιστη βάση εισαγωγής με αποτέλεσμα να μην πετύχει κανείς, όπως είχε γίνει αντίστοιχα πέρυσι με την Αρχιτεκτονική Ξάνθης» είπε στην ΕΡΤ.

Ως αρκετά υψηλό ποσοστό επιτυχίας χαρακτήρισε το 68,83% που σημειώθηκε στις φετινές πανελλαδικές και σημείωσε πως «οι υπόλοιποι που δεν πέρασαν κόπηκαν λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής η οποία κόβει έναν στους τρεις υποψηφίους. Έτσι έμειναν 10.839 κενές θέσεις».

Όσον αφορά στις κενές θέσεις, υπογράμμισε πως «για πρώτη φορά στα κεντρικά πανεπιστήμια έχουμε σημαντικό αριθμό κενών θέσεων. Αυτό συνέβη γιατί τα κεντρικά πανεπιστήμια επέλεξαν τον υψηλότερο δυνατό συντελεστή για την ελάχιστη βάση εισαγωγής, προσπαθώντας να μειώσουν τον αριθμό φοιτητών που δέχονται» ανέφερε.

Όσον αφορά στα ΕΠΑΛ σημείωσε πως από τα αποτελέσματα καταδεικνύεται πως «στα ΕΠΑΛ ο συναγωνισμός ο μεγάλος και οι υψηλές επιδόσεις δεν αφήνουν κενές θέσεις. Καθώς γίνεται μια στροφή των παιδιών προς τα ΕΠΑΛ, βλέπουμε πως γίνεται πιο δύσκολο να μπεις από τα ΕΠΑΛ στο Πανεπιστήμιο σε σχέση με το Γενικό Λύκειο. Το ποσοστό επιτυχίας είναι στο μισό».

Οι εκπλήξεις

Στις εκπλήξεις των φετινών βάσεων περιέλαβε τις ιατρικές σχολές «που κρατήθηκαν στο ύψος τους και δεν έπεσαν κάτω από τα 18.000 μόρια», τους μηχανολόγους-μηχανικούς στο ΕΜΠ που «είχαν μείωση της βάσης τους κατά 71 μόρια, ενώ η ίδια σχολή στη Θεσσαλονίκη κατά 575» επισημαίνοντας πως η διαφορά είναι πολύ μεγάλη. Το αντίστοιχο επισήμανε και με τους πολιτικούς μηχανικούς «στο ΕΜΠ είχαμε αύξηση κατά 8 μόρια ενώ στη Θεσσαλονίκη είχαμε μείωση κατά 379 μόρια».

Επιπλέον επισήμανε στην ΕΡΤ την μεγάλη πτώση σε όλες της σχολές του 1ου πεδίου. «Το περιμέναμε γιατί φέτος οι υποψήφιοι ήταν πολύ λιγότεροι από κάθε άλλη χρονιά. Η πιο χαμηλή βάση στο τμήμα Ιστορίας Κέρκυρας, διαμορφώθηκε στα 8.420 μόρια».

ValueNews.gr

Το άρθρο Βάσεις 2022 | Οι εκπλήξεις στα φετινά αποτελέσματα – Το Τμήμα που δεν πέτυχε κανένας εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.