Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε ότι εκατοντάδες οικογένειες υποφέρουν από νόσο του εντέρου στη Βόρεια Κορέα, ενώ ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι αυτό θα επιδεινώσει την κατάσταση στο υποβαθμισμένο σύστημα υγείας της χώρας, το οποίο ήδη δοκιμάζεται από επιδημία της COVID-19.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA γνωστοποίησε αυτήν την εβδομάδα την εμφάνιση μιας νέας “οξείας εντερικής επιδημίας” στην επαρχία Χουανγκέ του Νότου, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, και ο ηγέτης της Κιμ Γιονγκ Ουν ζήτησε από τους αξιωματούχους “να αναχαιτίσουν την επιδημία το ταχύτερο δυνατό”.

Έχουν προσβληθεί τουλάχιστον 1,600 άνθρωποι

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πιθανή ένδειξη της σοβαρότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι η Κιμ Γιο Γιονγκ, η αδελφή του Βορειοκορεάτη ηγέτη, βρισκόταν μεταξύ ομάδας υψηλόβαθμων αξιωματούχων οι οποίοι φέρεται ότι έκαναν προσωπική δωρεά φαρμάκων σε μια προσπάθεια να δοθεί βοήθεια.

Τα φάρμακα αυτά θα διανεμηθούν σε “περισσότερες από 800 οικογένειες που υποφέρουν από αυτήν την σοβαρή επιδημία που ξέσπασε σε ορισμένες περιφέρειες της επαρχίας Χουανγκέ του Νότου”, μετέδωσε σήμερα το KCNA. Ο αριθμός αυτός δείχνει ότι τουλάχιστον 1.600 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τη νόσο αυτή.

Οι πληροφορίες αυτές προκάλεσαν εικασίες, σύμφωνα με τις οποίες, η αδιευκρίνιστη αυτή ασθένεια θα μπορούσε να είναι χολέρα ή τύφος.

Αν επιβεβαιωθεί ένα τέτοιο σενάριο, η επιδημία θα μπορούσε να επιδεινώσει τις χρόνιες ελλείψεις σε τρόφιμα που αντιμετωπίζει η χώρα, καθώς η Χουανγκέ του Νότου είναι μια από τις βασικές αγροτικές περιοχές της Βόρειας Κορέας.

Ειδικοί προειδοποίησαν για τον κίνδυνο η χώρα να αντιμετωπίσει, στην περίπτωση εξάπλωσης της COVID-19, μια “σοβαρή υγειονομική κατάσταση”, καθώς το υγειονομικό της σύστημα είναι ένα από τα χειρότερα στον κόσμο.

Η Βόρεια Κορέα διαθέτει κακό εξοπλισμό στα νοσοκομεία της, λίγες μονάδες εντατικής θεραπείας και κανένα φάρμακο για την αντιμετώπιση της COVID-19 ούτε την ικανότητα να διεξάγει μαζικά τεστ.

“Δεδομένης της υποβαθμισμένης ιατρικής υποδομής της Βόρειας (Κορέας) μια οξεία νόσος του εντέρου θα μπορούσε να ξεσπάσει ανά πάσα ώρα”, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Επανένωσης στη Σεούλ, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Η Σεούλ ανακοίνωσε ότι προτίθεται να βοηθήσει τη Βόρεια Κορέα να διαχειριστεί τη νέα αυτή επιδημία, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η Νότια Κορέα έχει ήδη προτείνει να αποστείλει εμβόλια και να προσφέρει στήριξη στη Βόρεια για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει την επιδημία του νέου κορονοϊού.

Η Πιονγκγιάνγκ δεν έχει απαντήσει επισήμως στις προτάσεις αυτές.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το άρθρο Βόρεια Κορέα| Εκατοντάδες κρούσματα με αδιευκρίνιστη νόσο του εντέρου εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.

EnglishΕλληνικά