Διακοπές ρεύματος ενδέχεται να συμβούν στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτόν τον χειμώνα λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ανέφερε την Πέμπτη το Reuters, επικαλούμενο τις προβλέψεις της εταιρείας National Grid ESO, η οποία είναι ο διαχειριστής ενός ενιαίου βρετανικού ενεργειακού συστήματος.

«Παρά το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν εξαρτάται από το ρωσικό αέριο στον ίδιο βαθμό με την υπόλοιπη Ευρώπη, είναι σαφές ότι η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσε να έχει έμμεσες συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων πολύ υψηλών τιμών», αναφέρει η έκθεση.

Τα μοντέλα προβλέψεων της εταιρείας έδειξαν ότι η περίοδος με τη μεγαλύτερη κίνηση αναμένεται να είναι το πρώτο ήμισυ του Δεκεμβρίου.

Το βασικό σενάριο προϋποθέτει ότι δεν θα υπάρξει διακοπή στον εφοδιασμό με καύσιμα για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, όπως το φυσικό αέριο, και ότι οι ενεργειακές συνδέσεις με την Ευρώπη θα επιτρέψουν τις εισαγωγές εάν είναι απαραίτητο.

Η εταιρεία έχει ήδη συνάψει σύμβαση με τους φορείς εκμετάλλευσης ορισμένων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα να λειτουργούν περισσότερο από το προγραμματισμένο για να παρέχουν εφεδρική πηγή ηλεκτρικής ενέργειας εάν χρειαστεί.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, χώρες σε όλη την Ευρώπη κάνουν σχέδια για απρόοπτα τον χειμώνα λόγω της μείωσης των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Οι τιμές του φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο έφθασαν σε υψηλά ρεκόρ μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ωθώντας στα ύψη τις τιμές της ενέργειας για τους τελικούς καταναλωτές.

Το άρθρο Διακοπές ρεύματος προανήγγειλε η Βρετανία τον χειμώνα εξαιτίας του φυσικού αερίου εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.

EnglishΕλληνικά