Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν στηρίζει στην Ελλάδα την προεκλογική του καμπάνια. Αν βγει… ηττημένος από αυτή την επιθετικότητα, τότε και τις εκλογές θα χάσει, αλλά και το μέλλον του θα είναι αβέβαιο, καθότι έχει πτωχεύσει την Τουρκία και αρκετοί είναι εκείνοι που τον περιμένουν στην γωνία. Αναλυτές, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι μπορεί να πάει φυλακή! Κάτι σαν ‘Εξπρές του Μεσονυκτίου», για να θυμηθούμε την θρυλική ταινία του Άλαν Πάρκερ.

Πλήρως ενταγμένη στο καθημερινό -και αμιγώς προεκλογικό- ρεπερτόριο του Τούρκου Προέδρου,  είναι η ακραία ρητορική του εναντίον της Ελλάδας, σε μια μάλλον απέλπιδα προσπάθεια να ανακτήσει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, όπως και χαμένο έδαφος στην προεκλογική κούρσα της Τουρκίας που επισήμως τοποθετείται για το 2023, αλλά ενδέχεται να εκκινήσει τους αμέσως επόμενους μήνες.

Φλερτάροντας με το κοστούμι του «μεγάλου χαμένου», καθώς στις δημοσκοπήσεις υπολείπεται όλων των δυνητικών αντιπάλων του, ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρεί να διατηρήσει συμπαγή μια περίμετρο φανατικών υποστηρικτών του (αγράμματων, από τα κατώτερα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα, υπερσυντηρητικών μουσουλμάνων), προκειμένου να μην καταρρεύσει με κρότο από την έναρξη κιόλας της προεκλογικής καμπάνιας. 

Η ανάγκη συσπείρωσης μεγάλων μαζών ενόψει των Προεδρικών εκλογών, αλλά και η διάσωση της υστεροφημίας του έχουν ως αποτέλεσμα τις αλλεπάλληλες προκλήσεις εις βάρος της Αθήνας, καλλιεργώντας ένα κλίμα διαρκούς όξυνσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σε καθημερινή πλέον βάση.

αι «επιτιθέμενος» και αμυνόμενος

«Η στάση της χώρας μας στο ζήτημα αυτό είναι ξεκάθαρο και δίχως καμία αμφιβολία. Εμείς δεν απλώνουμε το χέρι μας στα δικαιώματα κανενός, αλλά ούτε επιτρέπουμε να καταπατήσουν τα δικαιώματα μας οι ληστές. Δεν επιτρέπουμε με τίποτα με βία, με διάφορα κόλπα και με απειλές να μας πάρουν αυτό που μας ανήκει». Παράλληλα διαμήνυσε ότι «όσο θα γίνεται αντιληπτή η αναντικατάστατη θέση της χώρας μας θα αλλάξουν την πολιτική τους κι αυτή που προτιμούν να μην συνεργαστούν μαζί μας για πολιτικούς λόγους».

Επαγρύπνηση για προβοκάτσιες

Την ίδια ώρα, με εδραία την πεποίθηση ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει στην οδό της ακραίας κλιμάκωσης των προκλήσεων, σε επιφυλακή παραμένει η Αθήνα για το ενδεχόμενο τυχόν προβοκάτσιας, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι στην επιθετική ρητορική της γειτονικής χώρας.

Με αυτό το δεδομένο, συντριπτική απάντηση σε τουρκικά δημοσιεύματα που ήθελαν Αφγανό μετανάστη να δέχεται πυρά από ελληνικής πλευράς στην περιοχή της Ανδριανούπολης, έδωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Η Τουρκία έχει βεβαρυμμένο παρελθόν στην εργαλειοποίηση των παράτυπων μεταναστών. Ας εγκαταλείψει επιτέλους τα fake news για ελληνικούς πυροβολισμούς στον Έβρο» σχολίασε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ενώ τα ανυπόστατα τουρκικά δημοσιεύματα διέψευσε με ανακοίνωσή της και η Ελληνική Αστυνομία.

Το άρθρο Εκλογές στην Τουρκία | Και πάλι πρόεδρος ή… «Εξπρές του Μεσονυκτίου» για τον Ερντογάν και ο ρόλος της Ελλάδας εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.