Οι πρόσφυγες της δομής του Ελαιώνα, που κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο, διαμαρτύρονται για την απόφαση κλεισίματος της δομής και ζητούν την ανανέωση των συμβάσεων όσων εργάζονται στις υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης.

Από νωρίς το πρωί έχουν αποκλείσει την είσοδο στο καμπ σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η δήλωση των προσφύγων του Ελαιώνα

«Ο αγώνας για να αποτραπεί το κλείσιμο του προσφυγικού camp του Ελαιώνα συνεχίζεται.

Από τις 6 το πρωί της 30ης Ιουνίου εμείς οι κάτοικοι του καμπ του Ελαιώνα θα αποκλείσουμε την είσοδο του καμπ, εμποδίζοντας την είσοδο οποιουδήποτε προσωπικού. Ο αποκλεισμός είναι απάντηση στην απόφαση του Υπουργείου να μην ανανεώσει τις συμβάσεις των κοινωνικών λειτουργών που δραστηριοποιούνται στον καταυλισμό, περιορίζοντας επομένως τη δυνατότητα άσκησης των δικαιωμάτων μας υγείας, εκπαίδευσης
και ασύλου.

Το Υπουργείο έχει επίσης διατάξει τον περιορισμό της κίνησης των κατοίκων και χρησιμοποιεί έναν απαρχαιωμένο και λανθασμένο κατάλογο των εγγεγραμμένων στο καμπ ώστε να αποτρέψει την είσοδο ατόμων που μένουν στο καμπ.

Το κλείσιμο του καμπ του Ελαιώνα θα είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες κατοίκους να εκτοπιστούν βίαια σε καμπς εκτός Αθηνών με περιορισμένη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση. Σε αυτά τα στρατόπεδα περιορισμού, τα άτομα χωρίς χαρτιά αντιμετωπίζουν επίσης συνθήκες εκμετάλλευσης, εκβιασμού και απειλής απέλασης. Κάνουμε καθημερινές διαδηλώσεις ενάντια στο κλείσιμο του στρατοπέδου του Ελαιώνα για πάνω από μια εβδομάδα. Οι κοινωνικοί λειτουργοί της ΕΑΤΑ από την πλευρά τους αρνήθηκαν να παραδώσουν τους φακέλους των κατοίκων στις αρχές και είναι σήμερα μαζί με τους κατοίκους. Επιπλέον, το προσωπικό του ΔΟΜ θα σταματήσει να εργάζεται στον καταυλισμό σήμερα.

Αυτό είναι πολύ προβληματικό, καθώς ο καταυλισμός δεν έχει κλείσει ακόμα. Υποψιαζόμαστε ότι η μη ανανέωση των συμβάσεων των κοινωνικών λειτουργών και το προγραμματισμένο κλείσιμο του καμπ συνδέονται. Θέλουν να απομακρύνουν τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών από το στρατόπεδο για να αποφύγουν τη λογοδοσία και είναι σε θέση να μας εκδιώξουν βίαια. Κανείς από το στρατόπεδο δεν θα φύγει οικειοθελώς.

Απαιτούμε να αποκατασταθούν οι κοινωνικοί λειτουργοί μας και μέχρι τότε κανένας από το προσωπικό δεν θα γίνει δεκτός στον καταυλισμό. Επιπλέον, μόνο 12 οικογένειες από τους πάνω από 300 κατοίκους του καμπ λαμβάνουν τρόφιμα από το Υπουργείο και αυτές οι οικογένειες αρνούνται αυτό το φαγητό μέχρι να συμφωνήσει η κυβέρνηση να ταΐσει όλους εμάς του καμπ. Θέλουμε δικαίωμα στην εργασία και χαρτιά για όλους τους κατοίκους του
στρατοπέδου Ελαιώνα.

Την Τρίτη 28 Ιουνίου, εκατοντάδες ντόπιοι και μετανάστες πραγματοποίησαν πορεία από τον Ελαιώνα προς το Υπουργείο Μετανάστευσης για να παραδώσουν μια επιστολή που περιγράφει τα αιτήματά μας σχετικά με το προγραμματισμένο κλείσιμο του καμπ.

Τα αιτήματα που κατατέθηκαν στο Υπουργείο είναι:

• Να σταματήσουν όλες οι προσπάθειες για κλείσιμο του στρατοπέδου του Ελαιώνα

• Να σταματήσει κάθε προσπάθεια βίαιης εκτόπισης των κατοίκων του στρατοπέδου

• Ο Δήμος Αθηναίων και το Υπουργείο Μεταναστών και Ασύλου πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να μην σταματήσουν οι υποστηρικτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται από τις οργανώσεις και τους κοινωνικούς λειτουργούς που λειτουργούν στον καταυλισμό».

Το παραπάνω κείμενο μεταφράστηκε από ομάδα αλληλέγγυων.

Valuenews.gr

Το άρθρο Ελαιώνας| Νέα κινητοποίηση προσφύγων– «Αγώνας για να αποτραπεί το κλείσιμο της δομής» εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.