Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε να κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό μετά τα πολλά κρούσματα που υπάρχουν για την ευλογιά των πιθήκων.
Πρόκειται για το ανώτατο επίπεδο συναγερμού.

Συγκεκριμένα, έχουν καταγραφεί 17,000 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε 74 χώρες στον κόσμο.
«Αποφάσισα να κηρύξω κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Προειδοποιήσεις από τον ΠΟΥ

Από τον Έμπολα μέχρι την ευλογιά των πιθήκων, οι επιδημίες ασθενειών που μεταπηδούν από ζώα στον άνθρωπο έχουν αυξηθεί δραματικά στην Αφρική την τελευταία δεκαετία, προειδοποιούσε μία εβδομάδα πριν ο ΠΟΕ, τονίζοντας πως είναι ένα φαινόμενο που απειλεί όλο τον πλανήτη.

Από το 2012 έως το 2022, οι επιδημίες ζωονόσων σε αφρικανικές κοινότητες έχει αυξηθεί κατά 63% σε σχέση με μια δεκαετία νωρίτερα, αναφέρει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του, καθώς η αστυφιλία, η καταστροφή βιοτόπων και αύξηση των διασυνοριακών μετακινήσεων ευνοούν την εξάπλωση παθογόνων παραγόντων.

Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμάται εξάλλου ότι έπαιξαν ρόλο στο ξέσπασμα της πανδημίας του κοροναϊού, διευκολύνοντας την επαφή ανθρώπινων πληθυσμών με άγρια ζώα όπως οι νυχτερίδες.

Φάουτσι: Υποεκτιμημένα τα κρούσματα

«Καμπανάκι» για την ευλογιά των πιθήκων και από τον διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι.

«Είναι κάτι που πρέπει, οπωσδήποτε, να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν. Δεν γνωρίζουμε ακόμη το εύρος και τις δυνατότητές της, αλλά πρέπει να λειτουργήσουμε σαν να έχει την ικανότητα να διασπαρεί πολύ περισσότερο απ’ ό,τι τώρα», δήλωσε ο Άντονι Φάουτσι.

Σύμφωνα με τον ειδικό, ο αριθμός των περιπτώσεων που έχουν καταγραφεί στη χώρα, είναι «πιθανώς υποτιμημένος» και υπάρχει άμεση ανάγκη για αύξηση των τεστ.

Είκοσι τα κρούσματα στην Ελλάδα

Επτά επιπλέον κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων από την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν στη χώρα μας.

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, από τα 13 κρούσματα που είχαν ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα, πλέον ανέρχονται σε 20.

Valuenews.gr

Το άρθρο Ευλογιά των πιθήκων| Παγκόσμιο συναγερμό κήρυξε ο ΠΟΥ εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.