Στα 20 ανέρχονται σήμερα τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων -όλοι άνδρες- εκ των οποίων 11 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (55%), σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Αναλυτικά, στην εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox), ο ΕΟΔΥ, επισημαίνει τα εξής σήμερα Πέμπτη 21 Ιουλίου:

«Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Το Μάιο του 2022 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες. Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις 19 Ιουλίου 2022 καταγράφηκαν 10.604 κρούσματα της νόσου σε 36 διαφορετικές χώρες.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην παρούσα έκθεση αφορούν στα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, βάσει των δεδομένων που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και έχουν καταγραφεί μέχρι τις 21 Ιουλίου 2022.

Η Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ πραγματοποιεί συστηματική διερεύνηση των διαγνωσμένων κρουσμάτων, μέσω επικοινωνίας με τους θεράποντες ιατρούς ή/και μέσω συνεντεύξεων με τους ασθενείς, ώστε να προσδιορισθούν τα χαρακτηριστικά της νόσου και οι παράγοντες κινδύνου.

Ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την έναρξη της καταγραφής ανέρχεται σε 20 (όλοι άνδρες, διάμεση ηλικία: 40 έτη (24-59), εκ των οποίων 11 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (55%).

14.000 κρούσματα έχουν καταγραφεί παγκοσμίως

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει επιβεβαιώσει 14.000 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε όλο τον κόσμο -με πέντε θανάτους να έχουν καταγραφεί στην Αφρική- δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Τα περισσότερα κρούσματα που έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί στην Ευρώπη.

Όλοι οι θάνατοι έχουν καταγραφεί εντούτοις στην Αφρική, όπου και εντοπίζονται ιστορικά τα ξεσπάσματα ευλογιάς των πιθήκων.

Διαβάστε επίσης:

Ζαούτης για ευλογιά των πιθήκων| Ανησυχία για το “ορφανό” κρούσμα

Παγώνη για ευλογιά των πιθήκων| Η νόσος κρατάει 4 εβδομάδες και χρειάζεται καραντίνα

Ευλογιά των πιθήκων| «Καμπανάκι» ΠΟΥ για την εξάπλωση του ιού στην Ευρώπη

ΠΟΥ| Υψηλό το ενδεχόμενο εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων

Valuenews.gr

Το άρθρο Ευλογιά των πιθήκων| 20 κρούσματα στην Ελλάδα – Όλοι ανδρες 24 έως 59 ετών εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.