Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, μίλησε για την προσπάθεια που γίνεται ώστε να «θωρακιστεί» το περιβάλλον του «ορφανού» κρούσματος.

Όπως είπε δεν γνωρίζουμε την προέλευσή, καθώς ο ασθενής δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα. Πρόκειται για το πρώτο ορφανό κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων, και γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών του.

Ο Θεοκλής Ζαούτης σημείωσε πως η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται μέσω επαφής, από ανοιχτές πληγές ή μέσω σωματικής επαφής. Όπως είπε, δεν μεταδίδεται εύκολα, ενώ οι μελέτες σε κράτη με περισσότερα κρούσματα έδειξαν πως κατά τον έλεγχο των στενών επαφών δύσκολα εντοπίζεται κρούσμα. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή ερευνώνται οι επαφές του τελευταίου κρούσματος στην Ελλάδα.

Ο κ. Ζαούτης σημείωσε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, πως το εμβόλιο της ευλογιάς που προϋπάρχει προστατεύει τον ιό και σημείωσε πως «υπάρχουν εμβόλια που καλύπτουν και την ευλογιά των πιθήκων και θα έχουμε και για τις στενές επαφές». Αποκάλυψε, δε, πως τις επόμενες μέρες αναμένονται και στην Ελλάδα παρόμοια εμβόλια.

Valuenews.gr

Το άρθρο Ζαούτης για ευλογιά των πιθήκων| Ανησυχία για το “ορφανό” κρούσμα  εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.