Σε δημοπρασία στο Μέριλαντ των ΗΠΑ εκτέθηκαν πολλά αντικείμενα της ναζιστικής εποχής, ανάμεσά τους, και το χρυσό ρολόι του Αδόλφου Χίτλερ που πωλήθηκε χθες έναντι 1,1 εκατομμυρίων δολαρίων (1,08 εκατ. ευρώ). Όπως αναφέρει το γερμανικό δίκτυο «n-tv», η δημοπρασία των ναζιστικών αντικειμένων είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ευρωπαικής Εβραικής Ένωσης «European Jewish Association» ζητώντας την ακύρωσή της.

To χρυσό ρολόι που ανήκε στον ηγέτη του ναζιστικού κόμματος είναι διπλής όψεως κι έχει χαραγμένο τον αυτοκρατορικό αετό και τη σβάστικα, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών «Alexander Historical Auctions». Τελικά πωλήθηκε σε αρκετά χαμηλότερη τιμή από την αρχική εκτίμηση του οίκου (2 έως 4 εκατομμυρίων δολαρίων), όπως σχολιάζει το γερμανικό δημοσίευμα.

Η ιστορία του χρυσού ρολογιού του Χίτλερ

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών «Alexander Historical Auctions», το χρυσό, διπλής όψεως ρολόι, δόθηκε ως δώρο στον Aδόλφο Xίτλερ, την ημέρα των 44ων γενεθλίων του, στις 20 Aπριλίου του 1933 από τους αξιωματούχους του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος.
Ήταν μια σημαντική μέρα, καθώς ήταν αυτή που ο δικτάτορας κηρύχθηκε -μαζί με τον πρώην Kαγκελάριο Πολ φον Xίντεμπουργκ- επίτιμος πολίτης της Bαυαρίας. Tο βασικό μέρος του ρολογιού περιστρέφεται ανάλογα με την όψη που θέλει ο ιδιοκτήτης.

«Η πώληση αυτών των αντικειμένων είναι απαράδεκτη»

Η δημοπρασία των αντικειμένων από τη ναζιστική εποχή στο Μέριλαντ είχε προκαλέσει δριμεία κριτική από την ισραηλινή οργάνωση «European Jewish Association» (EJA) ζητώντας την ακύρωση της δημοπρασίας.

«Η πώληση αυτών των αντικειμένων είναι απαράδεκτη», υποστήριζε ο πρόεδρος της οργάνωσης (ΕJA), Ραβίνος Μεναχέμ Μαργκολίν σε ανοιχτή επιστολή προς τους διοργανωτές της δημοπρασίας. Η επιστολή έφερε την υπογραφή τουλάχιστον 30 Εβραίων εκπροσώπων από την Ευρώπη και το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανο-Ισραηλινής Ένωσης του Βερολίνο.

ValueNews.gr

Το άρθρο ΗΠΑ | Το χρυσό ρολόι του Χίτλερ πουλήθηκε έναντι 1,1 εκατ. δολαρίων εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.