Της Κατερίνας Πάντα

Η οικονομική κατάσταση την οποία βιώνει η Ευρώπη κυρίως, με έναν πόλεμο στην αυλή της & με όλα τα παρελκόμενα που δημιούργησε η στάση της έναντι της Ρωσίας, είναι ένα σπάνιο και δυσεπίλυτο πρόβλημα.

Ξαναλέω ότι σ’ αυτό το θέμα ελάχιστα μπορούν να προσφέρουν οι κεντρικές τράπεζες, μη πω ότι με τις παρεμβάσεις τους υπάρχει κίνδυνος να κάνουν τα πράγματα χειρότερα.

Δεν έχουμε να κάνουμε με σοβαρό νομισματικό πληθωρισμό για να βοηθήσει αποτελεσματικά η άνοδος των επιτοκίων και η νομισματική σύσφιξη. Έχουμε να κάνουμε κυρίως με πληθωρισμό τιμών και δη ενέργειας, που με την σειρά της τον ανακυκλώνει σε πληθώρα προϊόντων.

Επομένως η νομισματική σύσφιξη και το ακριβό χρήμα μαζί με τον πληθωρισμό, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση κατανάλωσης, λουκέτα & απώλειες θέσεων εργασίας, οι ευάλωτες οικονομικά ομάδες θα δεχθούν μεγαλύτερα χτυπήματα όσο οι εταιρείες ενέργειας θα θησαυρίζουν.

Παράλληλα τα ευρωπαϊκά κρατη και ιδιαίτερα ο υπερχρεωμένος Νότος δεν μπορούν να επιβιώσουν με υψηλά επιτόκια δανεισμού που θα αυξήσουν το κόστος του, ενώ αν η ΕΚΤ κόψει χρήμα αγοράζοντας τα ομόλογα τους, θα επιδεινώσει τον πληθωρισμό προσθέτοντας σε αυτόν των τιμών και τον νομισματικό.

Αυτός είναι ο λόγος που εως τώρα η ΕΚΤ περιορίζεται απλά σε αμήχανες δηλώσεις, γνωρίζοντας καλά ότι η Ευρώπη βρίσκεται μεταξύ Σκύλλας & Χάρυβδης, άγνωστο πως θα δραπετεύσει απ’ αυτή την παγίδα. Βεβαίως προσεχώς θα υποχρεωθεί σε μικρή τουλάχιστον αύξηση επιτοκίων.

Η συνεχόμενη σύγκρουση της Ευρώπης με την Ρωσία, την φθηνότερη πηγή ενέργειας, πολύτιμων μεταλλευμάτων, πρώτων υλών και τροφίμων, απλά δυσχαιρένει ακόμη περισσότερο την ήδη κρίσιμη θέση της με κίνδυνο δημιουργίας συνθηκών στασιμοπληθωρισμού -με υψηλό και επίμονο μαλιστα πληθωρισμό- και ύφεσης..

Και κάπως έτσι, αν το φαινόμενο αυτό συνεχιστεί, χάνεται ο έλεγχος & ξεσπάει η επόμενη παγκόσμια κρίση

Η Κατερίνα Πάντα είναι οικονομολόγος

ValueNews.gr

Το άρθρο Η άνοδος των επιτοκίων θα πλήξει ιδιαίτερα τον υπερχρεωμένο Νότο της Ευρώπης εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.