Η Ελευσίνα επιλέχθηκε ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023 και της δίνεται η ευκαιρία μέσα από ένα ευρύ πολιτιστικό και αναπτυξιακό έργο να αποκτήσει ευρωπαϊκή εμβέλεια.

Τι προσφέρει η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης;

Οι πόλεις που επιλέγονται, γίνονται Πολιτιστικές Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης για περίοδο 12 μηνών.  Ο τίτλος αυτός συνεπάγεται μία μεγάλη δέσμευση: την πραγματοποίηση στη συγκεκριμένη περιοχή πολιτιστικών εκδηλώσεων οι οποίες εντάσσονται σ’ ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο. 

Ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα η εκάστοτε πόλη ή πόλεις ανά έτος, επικεντρώνεται στην ανάδειξη του ιστορικού και πολιτιστικού της πλούτου. Έρευνα, Τέχνη και Πολιτισμός είναι η άξονες στους οποίους στηρίζεται το εγχείρημα

Πάνω από 60 πόλεις απέκτησαν μέχρι σήμερα αυτόν τον τίτλο και ωφελήθηκαν από τα θετικά αποτελέσματα: ο αριθμός των τουριστών αυξάνεται, οι κάτοικοι σχηματίζουν καλύτερη γνώμη για την πόλη τους, οι πόλεις αποκτούν διεθνή προβολή και το αίσθημα των πολιτών ότι ανήκουν σ’ έναν κοινό ευρωπαϊκό χώρο ενισχύεται.

Η «ελληνική καταγωγή» του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας

Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης είναι αρκετά παλιός και… ολίγον τι ελληνικός. Το 1985, η τότε υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, Μελίνα Μερκούρη μαζί με τον Γάλλο ομόλογό της Τζάκ Λάνγκ, έδωσαν την ιδέα του νέου θεσμού. Σκοπός βέβαια, η ενίσχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητας, η προώθηση της ενοποίησης στον τομέα του Πολιτισμού και η πιλιτιστική ανάπτυξη των πόλεων.

Με στόχο οι Ευρωπαίοι πολίτες και τα αστικά κέντρα να έρθουν πιο κοντά, η πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας εξελίχθηκε σε έναν πολιτιστικό θεσμό στην ΕΕ, κατί για το οποίο η Μελίνα Μερκούρη καμάρωνε πάντοτε, ειδικά όταν η Αθήνα έγινε πολιτιστική πρωτεύουσα για το 1985.

Αρχαιολογικός χώρος της Ελευσίνας

Όπως αναφέρει και η επίσημη ιστοσελίδα: «Αντλώντας έμπνευση από την πλούσια ιστορία της πόλης, η 2023 Ελευσίνα διαμορφώνει ένα ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με γενικό τίτλο ”ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ”, που κινείται σε τέσσερις στρατηγικές κατευθύνσεις: Πολιτισμός, Άνθρωπος, Πόλη και Περιβάλλον. Επιπλέον, αντανακλώντας τα μοναδικά χαρακτηριστικά της πόλης και τις σύγχρονες προκλήσεις, που αντιμετωπίζει τόσο η Ελευσίνα όσο και η Ευρώπη, διαμορφώνονται και οι τρεις κεντρικοί θεματικοί άξονες του προγράμματός της, διακριτοί και διασυνδεδεμένοι: Άνθρωπος/Κοινωνία, Περιβάλλον και Εργασία.»

Η «2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» επιχειρεί να αποκαλύψει την αθέατη πλευρά της Ελευσίνας, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για την πόλη και τους ανθρώπους της.

Το άρθρο Η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2023 εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.

EnglishΕλληνικά