Του Δημήτρη Αγγελίδη

Ο Ρ, που γεννήθηκε στην Αλβανία, ήρθε μετανάστης στην Ελλάδα και σήμερα ζει στα Τίρανα, μας ξεναγεί στην γκέι ζωή της Αλβανίας και μας εξηγεί γιατί στην Ελλάδα δεν βλέπουμε συχνά γκέι Αλβανούς.

Γεννήθηκε στην Κορυτσά της Αλβανίας κι οκτώ χρονών, το 1996, ακολούθησε τους γονείς του μετανάστης στην Ελλάδα. Κατέληξαν στην Κατερίνη της Μακεδονίας. Εκεί πήγε σχολείο ο Ρ, εκεί έζησε την εφηβεία του, εκεί ανακάλυψε τη σεξουαλικότητά του κι εκεί γνώρισε το ρατσισμό. Εις διπλούν: μια φορά επειδή ήταν γκέι κι άλλη μία επειδή ήταν Αλβανός. Μάλιστα, στην τελευταία περίπτωση ο ρατσισμός προερχόταν από στρέιτ και γκέι αδιακρίτως.Στις πανελλήνιες πέρασε σε σχολή οικονομικών, αλλά δεν του άρεσε κι έφυγε για τα Τίρανα, όπου σήμερα σπουδάζει στο τρίτο έτος της οδοντιατρικής. Παράλληλα δουλεύει σ’ ένα κατάστημα ρούχων ως υπεύθυνος παρουσίασης του καταστήματος (βιτρίνες, διαφημίσεις, κ.λπ.) και, όταν υπάρχει ανάγκη, ως πωλητής. Επίσης συμμετέχει στην γκέι κοινότητα της Αλβανίας, που τώρα αρχίζει να διεκδικεί δυναμικά ορατότητα και λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα.

Η γκέι κοινότητα της Αλβανίας τώρα έχει πάρει τα πάνω της και προσπαθεί να κάνει κινήσεις ώστε να πιέσει την κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα προβλήματά μας, που είναι πολλά. Πρώτα θέλουμε να καταλάβουν ότι υπάρχουμε κι εμείς. Εδώ νομίζουν ότι οι γκέι είναι εξωγήινοι. Οι παλιότεροι έχουν μείνει στη δικτατορία του Χότζα, όπου η ομοφυλοφιλία ήταν νομικά κολάσιμη. Και οι νεότεροι, μέχρι πριν κάποια χρόνια, δεν είχαν ακούσει καν τη λέξη γκέι.

Στην επαρχία η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Οι γκέι δεν εκφράζονται, δεν έχουν πολλές επαφές με άλλους γκέι, νιώθουν πολύ καταπιεσμένοι και πολλές φορές πέφτουν θύματα κακοποίησης. Στα Τίρανα τα πράγματα είναι καλύτερα. Υπάρχει η ΛΟΑΤ οργάνωση Αleanca Kunder Diskriminimit lgbt, που δημιουργήθηκε από λεσβίες σε συνεργασία με γκέι, όπου βρίσκεις παρέες, φίλους, σεξ και γενικότερα μπορείς να εκφράσεις αυτό που είσαι.

Κανένας Αλβανός στην Ελλάδα δεν λέει ότι είναι Αλβανός, και ειδικά οι γκέι. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι δεν θα τους αποδεχτούν αν πουν ότι είναι Αλβανοί, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται σαν Ιταλοί ή άλλες εθνικότητες.

Το άρθρο Η ζωή των γκέι στην Αλβανία εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.