Της Κατερίνας Πάντα

Bloomberg: “Πριν από τρεις δεκαετίες, η Ευρώπη αποφάσισε να ανοίξει τις ενεργειακές αγορές για να ενισχύσει τον ανταγωνισμό. Το αφήγημα έλεγε πως αυτή η κίνηση έχει ως στόχο να φέρει χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές σε ολόκληρη την ήπειρο.

Με ρυθμό fast forward αυτό το αφήγημα γκρεμίστηκε το 2022. Οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί, ενώ οι άλλοτε σταθερές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας παλεύουν να επιβιώσουν σε κλίμα αστάθειας. Ως αποτέλεσμα, οι κυβερνήσεις συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να αφήσουν την ενεργειακή ασφάλεια αποκλειστικά στα χέρια των αγορών.

Η Γερμανία βρίσκεται σε συνομιλίες για τη διάσωση της Uniper SE, η Γαλλία εξετάζει την εθνικοποίηση της Electricite de France SA, ενώ η Βρετανία έχει θέσει υπό κρατικό έλεγχο την εταιρεία παροχής φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας Bulb Energy Ltd.

«Αυτή είναι μόνο η αρχή της αυξανόμενης κρατικής παρέμβασης στις αγορές», δήλωσε η Λέσλι Πάλτι-Γκάζμαν, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Gas Vista LLC με έδρα τη Νέα Υόρκη.”

Στο μεταξύ μαθαίνουμε ότι Πακέτο διάσωσης 9 δισ. ευρώ για την Γερμανική Uniper από το Δημόσιο, βουτιά 28% στη μετοχή

Ο γερμανικός κολοσσός ενέργειας γονάτισε από τις μειωμένες ρωσικές ροές. Η κυβέρνηση σπεύδει να στηρίξει την εταιρεία. Στο τραπέζι και η μετακύλιση κόστους στους καταναλωτές. Ο ΥΠΟΙΚ έχει προειδοποιήσει για ντόμινο καταρρεύσεων.

Και να’ ταν μόνο οι ενεργειακές εταιρείες…σε λίγο θα γίνεται ο σώζων εαυτόν.

Να δείτε που η Ρωσία θα μας κάνει κομμουνιστές στο τέλος & με δελτία παρακαλώ.

Κάποιος από εκεί πάνω έχει ξεραθεί στα γέλια.

Η Κατερίνα Πάντα είναι οικονομολόγος

ValueNews.gr

Το άρθρο Η κρίση των ευρωπαϊκών κολοσσών ενέργειας και το αντίκτυπο στις τσέπες των καταναλωτών εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.