Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας πρόκειται σήμερα να αποφανθεί εκτός απροόπτου για την ενοχή ή μη του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη, για βιασμούς κατά συρροή σε βάρος ενηλίκων αλλά και ανήλικων αγοριών.

Σχεδόν πέντε μήνες μετά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είναι πλέον έτοιμο να εκφωνήσει την απόφαση του για την ποινική μεταχείριση του άλλοτε κραταιού σκηνοθέτη.

Τακτικοί δικαστές και ένορκοι έχοντας συνεδριάσει επί μακρόν, ακούγοντας την πολιτική αγωγή και την υπεράσπιση να τοποθετούνται επί των στοιχείων που ήλθαν στο φως κατά τις δεκάδες συνεδριάσεις, θα ανέβουν το πρωί της Τετάρτης στην έδρα, προκειμένου να αποφανθούν επί της τελικής ετυμηγορίας.

Στη συνέχεια εφόσον ο κατηγορούμενος καταδικαστεί έστω για μία περίπτωση βιασμού, το δικαστήριο θα εξετάσει την αναγνώριση ή μη ελαφρυντικών, την ποινή που θα επιβληθεί στο Δημήτρη Λιγνάδη και τέλος αν θα του χορηγηθεί αναστολή έως την έφεση. Σε διαφορετική περίπτωση, ο σκηνοθέτης θα αφεθεί ελεύθερος και θα επιστρέψει στο σπίτι του.

Ξεκίνησε η διάσκεψη – Παρούσα η Ελένη Κούρκουλα

Αυτή την ώρα, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο βρίσκεται σε διάσκεψη προκειμένου να αποφανθεί επί της ενοχής ή μη του Δημ. Λιγνάδη για τέσσερις υποθέσεις βιασμού.

Η Πρόεδρος του δικαστηρίου ανέβηκε στην έδρα και ανακοίνωσε ότι αυτή την ώρα ξεκινά η διάσκεψη του δικαστηρίου, η οποία οποία δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τις 2,5 ώρες.

Στη δικαστική αίθουσα βρίσκεται ο αδελφός του κατηγορούμενου, Γιάννης Λιγνάδης, και η πρώην υφυπουργός και ηθοποιός Ελένη Κούρκουλα, αλλά και τρία από τα θύματα που έχουν καταγγείλει το βιασμό τους.

Η εισαγγελική πρόταση

Πάντως, ήδη ένα μέλος του δικαστηρίου, ο εισαγγελέας Κωνσταντίνος Κούντριας, φαίνεται πως δεν πείστηκε από τους ισχυρισμούς του Δημήτρη Λιγνάδη περί σκευωρίας δημοσιογράφων, δικηγόρων και ηθοποιών με στόχο να πλήξουν τον κατηγορούμενο και την Κυβέρνηση, της οποίας υπήρξε επιλογή.

Και για το λόγο αυτό κατά την αγόρευση του, ζήτησε ο σκηνοθέτης να κηρυχθεί ένοχος για τις τρεις περιπτώσεις βιασμού για τις οποίες κατηγορείται. Ως προς την τέταρτη καταγγελία βιασμού, ο εισαγγελικός λειτουργός είχε αναφέρει ότι η απουσία του καταγγέλλοντος από τη διαδικασία του δημιούργησε αμφιβολίες για την αλήθεια των λεγομένων του, οι οποίες λειτουργούν υπέρ του κατηγορούμενου.

Στην εισήγηση του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τα θύματα του βιασμού δεν έχουν φύλο, καταγωγή και στάτους κοινωνικό. Ότι ο κατηγορούμενος ήταν αναγνωρίσιμος δεν αναιρεί την διάπραξη των εγκλημάτων.

Valuenews.gr

Το άρθρο Η ώρα της δικαιοσύνης| Σήμερα η ετυμολογία για τον Δημήτρη Λιγνάδη εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.