Η Ιαπωνία μαστίζεται για τέταρτη συναπτή ημέρα από καύσωνα με την πρωτεύουσα να καταρρίπτει ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας Ιουνίου των τελευταίων σχεδόν 150 ετών και οι αρχές να προειδοποιούν ότι η παροχή ρεύματος παραμένει αρκετά περιορισμένη και ενδέχεται να υπάρξουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Ο καύσωνας σημειώνεται λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών κατά τις οποίες οι τιμές–ανάμεσά τους και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας–να συγκαταλέγονται στα βασικά ζητήματα που, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, απασχολούν τους ψηφοφόρους και έχουν οδηγήσει στη μείωση του ποσοστό αποδοχής της κυβέρνησης.

Παράλληλα, πολιτικοί, ανάμεσά τους και ο κυβερνήτης του Τόκιο, ζητούν μειώσεις στην τιμή της ενέργειας.

Πότε θα υποχωρήσει

Και το κύμα καύσωνα δεν αναμένεται να υποχωρήσει: η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει ότι την Πέμπτη η θερμοκρασία στην πρωτεύουσα θα είναι 36 βαθμοί και την Παρασκευή 35.

Με προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο θερμοπληξίας σε ορισμένες περιοχές της χώρας σήμερα, στις αρχές της ημέρας αυξήθηκαν οι νοσηλείες.

Για δεύτερη ημέρα οι αρχές ζήτησαν από τους καταναλωτές στην περιοχή του Τόκιο να κάνουν οικονομία στην ενέργεια για να αποφύγουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

«Προφανώς υπάρχουν κάποιοι ηλικιωμένοι που έχουν κλείσει τα κλιματιστικά τους επειδή ζητάμε από τους πολίτες να κάνουν οικονομία στην ενέργεια, αλλά παρακαλώ–είναι ζεστά–μην διστάζετε με τα κλιματιστικά», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Κοϊτσί Χατζιούντα.

Οι πολιτικοί ζητούν την λήψη περαιτέρω μέτρων. Η κυβερνήτις του Τόκιο Γιουρίκο Κόικε ζήτησε μείωση τιμών ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ ελάσσονες εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού ζητούν από την κυβέρνηση να ζητήσει από τις ηλεκτρικές εταιρείες να μειώσουν το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Το άρθρο Ιαπωνία | Ο χειρότερος καύσωνας από το 1875 πλήττει το Τόκιο εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.