Μολονότι πριν από λίγες ημέρες η Τράπεζα της Τουρκίας άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια, παρά τον ιλιγγιώδη πληθωρισμό που πλησιάζει το 80%, ο κ. Καβτσίογλου υποστήριξε πως «λαμβάνουμε σοβαρά μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τον πληθωρισμό και θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε», αναφερόμενος προφανώς στους ανορθόδοξους ελιγμούς της κεντρικής τράπεζας.

Εκτιμά συγκεκριμένα ότι στο σύνολο του τρέχοντος έτους οι αυξήσεις των τιμών θα είναι 60,4%, περίπου 12πλάσιες δηλαδή από τον επίσημο στόχο της κεντρικής τράπεζας κι ενώ η προηγούμενη εκτίμηση ήταν για πληθωρισμό 42,8%.

Ευελπιστεί, πάντως, πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα αποκλιμακωθούν στο 19,2% προς τα τέλη του επόμενου έτους και στο 8,8% το 2024. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας απέδωσε τις πληθωριστικές πιέσεις που αντιμετωπίζει η Τουρκία κυρίως στα εξωτερικά πλήγματα, με κύρια την εκτόξευση των τιμών των τροφίμων, της ενέργειας και γενικότερα των ειδών πρώτης ανάγκης. Υποστήριξε μάλιστα πως ο πληθωρισμός ελάχιστα έχει επηρεαστεί από παράγοντες σχετικούς με τη ζήτηση.Οι εκτιμήσεις αυτές πόρρω απέχουν, πάντως, από τον πραγματικό πληθωρισμό της Τουρκίας, που από τον Ιούνιο υπολογίζεται ότι αγγίζει το 80% και σημειώνει τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 24 ετών. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, θα εκτοξευθεί περαιτέρω στο 90% την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, ενώ αναλυτές της Bloomberg Economics εκτιμούν πως θα κυμαίνεται γύρω στο 69% στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Με δεδομένο ωστόσο ότι τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας βρίσκονται στο 14% μετά τις επανειλημμένες μειώσεις στις οποίες προχώρησε στη διάρκεια του περασμένου έτους, υπολογίζεται ότι τα πραγματικά επιτόκια στη γειτονική χώρα είναι όχι μόνον σε αρνητικό έδαφος, αλλά 65 εκατοστιαίες μονάδες κάτω από το μηδέν.

Κατά την παρουσίαση των στοιχείων της κεντρικής τράπεζας, ο κ. Καβτσίογλου εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση πως η Τουρκία έχει σημειώσει πρόοδο σε αυτή την κατεύθυνση. Οπως τόνισε, από το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και μετά ο αριθμός των εργαζομένων στη γειτονική χώρα βαίνει αυξανόμενος και αυξήθηκε κατά 2,7 εκατ. άτομα μέσα στους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους.

Πηγή: Bloomberg

Το άρθρο Ιλιγγιώδης πληθωρισμός στην Τουρκία | Αγγίζει το 80% εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.