Έκτακτο δελτίο καιρού εξέδωσε χθες η ΕΜΥ, καθώς ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού είναι ήδη εδώ. Συγκεκριμένα, η θερμοκρασία σήμερα Τρίτη θα αρχίσει να ανεβαίνει και θα ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Ο μετεωρολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, εκτιμάει ότι την Πέμπτη θα σημειωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες, με τον υδράργυρο να φτάνει τους 39 ή και 40 βαθμούς Κελσίου.

Έως το τέλος του μήνα, οι θερμοκρασίες θα διατηρούνται αρκετά υψηλές, με μία πρώτη αιχμή την Τετάρτη, Πέμπτη και εν μέρει την Παρασκευή. «Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για τον πρώτο καύσωνα, το πρώτο ισχυρό θερμό κύμα», τόνισε ο μετεωρολόγος.

Αναλυτικότερα:

Τρίτη 21/06: αναμένεται να ξεπεράσει τους 34 βαθμούς Κελσίου σε μεμονωμένες περιοχές στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά της χώρας.

Τετάρτη 22/06: η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο, ξεπερνώντας τους 36 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές κυρίως της ηπειρωτικής χώρας.

Πέμπτη 23/06: μέγιστες θερμοκρασίες θα υπερβαίνουν τους 38 βαθμούς Κελσίου, ή ακόμα και τοπικά τους 40 βαθμούς Κελσίου, σε τμήματα της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Μακεδονίας, όπως διακρίνεται στον παρακάτω χάρτη.

Κατηγορία 0: Κίνδυνοι για τις ευάλωτες ομάδες

Όπως διακρίνεται και στο παραπάνω σχήμα, αναμένονται κίνδυνοι για την υγεία ευάλωτων πληθυσμών (βρέφη, ηλικιωμένοι, εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους, άστεγοι κ.α.) στην Αθήνα. Συνίσταται επομένως, προσοχή και μέριμνα για άτομα που ανήκουν σε αυτές τις πληθυσμιακές κατηγορίες της πρωτεύουσας.

Περισσότερες πληροφορίες για την κατηγοριοποίηση υψηλών θερμοκρασιών:https://meteo.gr/heatalert.cfm

Δίπλα στους άστεγους και στις ευπαθείς ομάδες ο Δήμος Αθηνών

Ο Δήμος Αθηνών στο πλαίσιο του καλοκαιριού και των υψηλών θερμοκρασιών φιλοξενεί όποιον το έχει ανάγκη σε ειδικές κλιματιζόμενες αίθουσες.
Οι κλιματιζόμενοι χώροι, θα παραμείνουν ανοιχτοί κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και θα έχουν ωράριο λειτουργίας από τις 8.00 μέχρι και τις 21.00, είναι οι εξής:

Λέσχη Φιλίας «Η Ανάληψη του Κυρίου», Χελντράιχ 15, Νέος Κόσμος,
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210.9240403.Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς, Αίμωνος 9 & Άστρους,
Τηλέφωνο Επικοινωνίας:210.5140877.Λέσχη Φιλίας Λαμπρινής, Ιαλέμου 63
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210.2933857.
Παράλληλα, οι ομάδες streetwork του Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) με επιπρόσθετες βάρδιες, θα συνεχίσουν εντατικά το έργο τους και τις ημέρες του καύσωνα, προσφέροντας δροσερό νερό και είδη πρώτης ανάγκης ενώ επίσης θα ενημερώνουν τους αστέγους για την λειτουργία των κλιματιζόμενων χώρων.

ValueNews.gr

Το άρθρο Καιρός | Καυτό δεκαήμερο με 40άρια σε όλη την Ελλάδα εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.