Ποινή φυλάκισης τριών ετών αλλά με αναστολή επέβαλλε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο σε δύο αστυνομικούς, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για βασανιστήρια που κρίθηκε ότι τέλεσαν σε βάρος του Χρήστου Χρονόπουλου -όντας αστυνομικοί υπάλληλοι στα καθήκοντα των οποίων αναγόταν η φύλαξη και επιμέλεια κρατουμένων.

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο καταδίκασε τους δύο αστυνομικούς για τα αδικήματα των άρθρων 137 Α και 137Β Ποινικού Κώδικα κατά πλειοψηφία.

Πρωτόδικα, το δικαστήριο είχε επιβάλει κάθειρξη οκτώ ετών. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο αναγνώρισε στους αστυνομικούς τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου και της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς, με αποτέλεσμα η ποινή να πέσει στα 3 έτη φυλάκισης.

«Πρόκειται για μία ακριβοδίκαιη κρίση του Δικαστηρίου, πλήρως εναρμονισμένη με το κράτος Δικαίου. Σημειωτέον, για πρώτη φορά στα ποινικά χρονικά τα ελληνικά δικαστήρια εφάρμοσαν το άρθρο 137Α του Ποινικού Κώδικα που τυποποιεί το αδίκημα των βασανιστηρίων, καταδικάζοντας τελεσίδικα τους δύο αστυνομικούς για τη βαριά σωματική βλάβη που προκάλεσαν στο θύμα, 15 ολόκληρα χρόνια μετά την υπαίτια και παράνομη συμπεριφορά τους. Το έτος 2015, δηλαδή 8 ολόκληρα χρόνια μετά τον βαρύτατο τραυματισμό του παθόντος, εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η υπόθεση όπου και καταδικάστηκαν οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί. Οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση, η οποία μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό 7 ολόκληρα χρόνια μετά την πρωτοβάθμια καταδίκη τους», δήλωσε ο δικηγόρος του θύματος, Θεόδωρος Μαντάς.

Το χρονικό των βασανιστηρίων

Το περιστατικό συνέβη στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας το 2007, όταν προσήχθη ο Χρήστος Χρονόπουλος (άτομο με προβλήματα ψυχικής υγείας), επειδή «ενοχλούσε» θαμώνες καφετέριας.

Αν και στο Αστυνομικό Τμήμα οδηγήθηκε χωρίς σωματικά προβλήματα, δύο ώρες μετά την προσαγωγή του κλήθηκε το ΕΚΑΒ, το οποίο τον παρέλαβε σε κωματώδη κατάσταση και διακομίστηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο, όπου και διαπιστώθηκε βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση και άλλες σοβαρές κακώσεις.

Κατά την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, που εξέτασε την υπόθεση σε πρώτο βαθμό, οι δύο αστυνομικοί τον χτύπησαν για να τον τιμωρήσουν και να τον εκφοβίσουν, με αποτέλεσμα ανεπανόρθωτες βλάβες που τον έχουν καταστήσει μη αυτοεξυπηρετούμενο.

Valuenews.gr

Το άρθρο Καλλιθέα| Ένοχοι δύο αστυνομικοί για βασανισμό σε άνδρα με προβλήματα ψυχικής υγείας εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.