Μόλις το ο 11,6% της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας στην Ελλάδα είχε κάνει την 4η δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), μέχρι τις 10 Ιουλίου, ποσοστό ωστόσο που δεν απέχει πολύ από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο (13,3%).

Σε κάθε περίπτωση, υγειονομικές αρχές και επιστήμονες καλούν τους πολίτες να προχωρήσουν άμεσα στη χορήγηση της, προκειμένου να διατηρήσουν την προστασία τους έναντι της σοβαρής covid-19 και του θανάτου από επιπλοκές της νόσου.

Στην τελευταία έκθεσή του, το ECDC επισημαίνει ότι τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, και ιδιαίτερα αυτά με συννοσηρότητες, εξακολουθούν να διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου, τονίζοντας ότι τα μοντέλα δείχνουν ξεκάθαρα οφέλη από τη χορήγηση της 2 ενισχυτικής δόσης του εμβολίου για τα άτομα αυτής της ηλικίας.

«Έχουμε τα στοιχεία ότι η 2η ενισχυτική, προστατεύει 4 φορές περισσότερο από τη βαριά νόσηση και από τον θάνατο», δήλωσε την Πέμπτη ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Χορήγηση τώρα στους ευάλωτους πολίτες

Τον κίνδυνο που διατρέχουν οι πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας επεσήμανε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου, Ηλίας Μόσιαλος, τονίζοντας ότι το 92,4% αυτών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι άνω των 70 ετών, ενώ το 90% των θανάτων αφορά στους άνω των 70 και το 70% στους άνω των 80 ετών.

«Τα κρούσματα σε αυτές τις ηλικίες είναι κάτω του 15%. Δηλαδή, το 15% των κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα άνω των 70 αντιστοιχεί σε ποσοστό άνω του 90% σε θανάτους. Αυτό μας δίνει ένα μήνυμα: ότι στις ηλικιακές κατηγορίες των μεγαλύτερων συμπατριωτών μας, άνω των 60 και ιδιαίτερα άνω των 70 ετών, η 2η αναμνηστική δόση θα πρέπει να γίνει τώρα, αλλιώς δεν είναι προστατευμένοι», ανέφερε ο κ. Μόσιαλος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και τόνισε ότι εάν δεν προστατευθούν οι ευάλωτοι πολίτες, τότε θα συνεχίσουμε να έχουμε έναν σχετικά αυξημένο αριθμό θανάτων, σε σχέση με άλλες χώρες.

Την ίδια επισήμανση έκανε και ο Υπουργός Υγείας βάζοντας, ωστόσο, στην «εξίσωση» και τον θεράποντα ιατρό.

«Η Επιτροπή Εμβολιασμού -όπως και το ECDC- απεφάνθη ότι για τους άνω των 60 και για τις ευάλωτες ομάδες ο σωστός χρόνος να εμβολιαστούν είναι τώρα» τόνισε ο Υπουργός Υγείας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και προέτρεψε τους ευάλωτους πολίτες 30-59 ετών να αποφασίζουν σε συνεννόηση με τον ιατρό τους. «Βάσει του επιδημιολογικού προφίλ που έχει ο καθένας, να το συζητάει με το γιατρό του και να λαμβάνει την απόφαση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ποιοι να περιμένουν τα νέα εμβόλια

Αναφερόμενος στις προσπάθειες που γίνονται για τα επικαιροποιημένα εμβόλια, ο κ. Πλεύρης, τόνισε ότι στόχος των εταιρειών είναι να καλύπτουν όχι μόνο από τη βαριά νόσηση αλλά και από τη μόλυνση.

Μάλιστα, όπως σημείωσε αυτή τη στιγμή γίνονται σχετικές μελέτες, ωστόσο δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα. «Συνεπώς, τα εμβόλια τα οποία έχουμε, μας προστατεύουν αποδεδειγμένα από τη βαριά νόσηση και όσοι είναι ευάλωτοι πρέπει να εμβολιαστούν τώρα», κατέληξε ο Θάνος Πλεύρης.

Valuenews.gr

Το άρθρο «Καμπανάκι» ειδικών λόγω της χαμηλής προσέλευση για τη 4η δόση εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.