“Η μεγάλη χαλάρωση των μέτρων οδήγησε σε καλοκαιρινό κύμα και τώρα είμαστε στην πρώτη φάση του”, δήλωσε ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο “Γ. Παπανικολάου” σχολιάζοντας την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας που δείχνει να επιδεινώνεται εκ νέου.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, ο γιατρός που εργάζεται σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία που περιθάλπουν ασθενείς με κορονοϊό, τόνισε ότι “έχουμε χαλαρώσει πάρα πολύ ενώ έλεγχοι στα σημεία εισόδου των τουριστών δεν υπάρχουν”. Ο κ. Καπραβέλος δεν παρέλειψε να σχολιάσει την κατάσταση που επικρατεί σε εσωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, λέγοντας ότι “οι μάσκες έχουν ουσιαστικά καταργηθεί ενώ έχει μειωθεί και το πρόγραμμα των εμβολιασμών”.

Η Όμικρον 5 έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Πρόκειται περί νέου ιού. Μολύνει και αυτούς που είχαν μολυνθεί με την Όμικρον“, επισήμανε. Όσον αφορά τις νέες επιστημονικές εξελίξεις για την αντιμετώπιση του ιού και των νέων παραλλαγών του ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι οι γιατροί περιμένουν τα εμβόλια νέας γενιάς, τα οποία θα αντιμετωπίζουν και την παραλλαγή Όμικρον: “Ο στόχος να μην νοσήσουμε βαριά και να μη χάσουμε τη ζωή μας εκπληρώνεται με τις ενισχυτικές δόσεις”, επισήμανε.

Ο κ. Καπραβέλος ανέφερε, επίσης, ότι “στα νοσοκομεία αυτή την στιγμή δεν αισθανόμαστε την πίεση” εξηγώντας ότι “δεν βλέπουμε βαριές πνευμονιές, όπως συνέβαινε με την παραλλαγή Δέλτα“. Και όπως είπε, “το έκτο κύμα ξεκίνησε πιο νωρίς και θα φέρει πίεση στο σύστημα υγείας”.

Δεν περιμένουμε την έκρηξη της πανδημίας για να πάρουμε μέτρα. Είναι λάθος. Η πανδημία είναι ένα ακραίο υγειονομικό φαινόμενο. Μέτρα πέρνουμε νωρίτερα. Το έκτο κύμα ξεκίνησε πιο νωρίς σε σχέση με την Δέλτα που είχε ξεκινήσει τέλη Ιούλη, αρχές Αυγούστου” ανέφερε στην ΕΡΤ ο διευθυντής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

“Η Όμικρον 5 είναι σχεδόν νέος ιός, και πάλι θα επηρεάσει τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας”, ανέφερε ο κ. Καπραβέλος τονίζοντας ότι οι μάσκες προστατεύουν από το θάνατο και θα πρέπει να γίνουν πάλι υποχρεωτικές σε κλειστούς χώρους.

Το άρθρο Καπραβέλος | Θερίζει η μετάλλαξη όμικρον 5 εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.