Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τη μέρα που όλος ο ποδοσφαιρικός (και όχι μόνο) κόσμος έμεινε με κομμένη την ανάσα βλέποντας τον Κρίστιαν Έρικσεν να καταρρέει από έμφραγμα στον αγώνα της Δανίας με τη Φινλανδία για το Euro 2021. Από τότε, 25.000 Δανοί έμαθαν τεχνικές ανάνηψης!

Η ανακοπή καρδιάς που υπέστη ο σπουδαίος διεθνής μέσος έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του, αλλά ευτυχώς σώθηκε και μάλιστα εδώ και κάποιους μήνες έχει επιστρέψει στη δράση έχοντας ενσωματωμένο απινιδωτή.

Η παραλίγο τραγωδία αποτέλεσε το έναυσμα, ώστε όλο και περισσότεροι Δανοί να γίνουν διασώστες. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στη Δανία, στον έναν χρόνο από την κατάρρευση του Έρικσεν, 25.000 Δανοί έχουν μάθει τεχνικές ανάνηψης και μάλιστα συμμετέχουν στο εξαιρετικό πρόγραμμα heart runners.

Τι είναι αυτό; Πρόκειται για μία εφαρμογή, στην οποία είναι εγγεγραμμένοι εθελοντικά όσοι γνωρίζουν τεχνικές ανάνηψης. Όταν κάποιος άνθρωπος υποστεί έμφραγμα ή ανακοπή, αρχικά ειδοποιείται από κάποιον πλησίον του το ασθενοφόρο, αλλά ταυτόχρονα ειδοποιούνται και μέσω της εφαρμογής οι εθελοντές διασώστες. Όποιος είναι σε πλησιέστερο σημείο, ενημερώνει πως μπορεί να σπεύσει για να βοηθήσει τον ασθενή μέχρι να καταφτάσει το ασθενοφόρο και έτσι σώζονται πολλές ζωές.

Πλέον οι heart runners στη Δανία έχουν φτάσει τους 139.600, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν ανά πάσα στιγμή αρκετοί διαθέσιμοι για να σπεύσουν και να προσφέρουν τις σωτήριες υπηρεσίες τους σε έναν συνάνθρωπό τους. Αν αναλογιστεί κανείς πόσες χιλιάδες άνθρωποι παθαίνουν ανακοπή ή έμφραγμα εκτός νοσοκομείων καθημερινά, γίνεται αντιληπτό πόσο σπουδαία είναι αυτή η πρωτοβουλία. Αλλά και πόσο θετικά μπορεί να επηρεάσει μια τόσο σοβαρή περιπέτεια υγείας όπως αυτή του Κρίστιαν Έρικσεν, δίνοντας ώθηση σε μια σπουδαία πρωτοβουλία που βασίζεται πρωτίστως στην ανθρώπινη αλληλεγγύη.

Το άρθρο Καταπληκτικό | 25.000 Δανοί έμαθαν τεχνικές ανάνηψης κι έγιναν διασώστες έναν χρόνο μετά το έμφραγμα του Έρικσεν (vid) εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.