Για επιχείρηση δημιουργίας μύθων στο Αιγαίο με περίσσιο θράσος και παραλογισμό κατηγόρησε την Τουρκία ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα αποδήμου Ελληνισμού Ανδρέας Κατσανιώτης σε συνέντευξη του στην δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, την Valuenews.gr και τον Ελλάδα FM.

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στον διάλογο με την Τουρκία, όμως ο διάλογος είναι σαν το τανγκό και χρειάζεται δύο, τόνισε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός.

Αναφορικά με τα ζητήματα απόδημου Ελληνισμού, ο κος Κατσανιώτης χαρακτήρισε το δυνατότερο κομμάτι της Ελληνικής Ομογένειας τους Βορειοηπειρώτες, επισημαίνοντας ότι αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης η προστασία του Ελληνισμού στην Αλβανία.

Σχολιάζοντας, τέλος, τα σενάρια πρόωρων εκλογών ο κος Κατσανιώτης, υποστήριξε ότι κάθε Κυβέρνηση οφείλει να ολοκληρώνει το έργο της με το πέρας της 4ετίας, ωστόσο επεσήμανε ότι η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος δεν ωφελεί το κράτος και την οικονομία.

Ειδικότερα:

Μεταφορά των Ελληνικών Προξενικών Αρχών της Ουκρανίας σε ασφαλές σημείο

«Αυτό που φέραμε σήμερα είναι να γίνεται με αφορμή αυτό που έγινε στην Ουκρανία, και συγκεκριμένα με απόφαση υπουργού η μεταφορά των αρχών μας και όχι με προεδρικό διάταγμα. Αρά να γίνεται πολύ πιο γρήγορα όταν έχουμε εμπόλεμη κατάσταση ή αν έχουμε φυσικές καταστροφές. Οπότε αυτό που συνέβη στην Ουκρανία μας βοήθησε να καταλάβουμε ότι χρειάζεται πολύ γρήγορη απόφαση για την μεταφορά. Δεν αφορά την Ουκρανία αφορά περιοχές που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα. Έπρεπε να περάσει αυτή η τροπολογία, την οποία εισηγήθηκα σήμερα στην Βουλή κυρίως γιατί θα πρέπει θα μαθαίνουμε, να βλέπουμε και να κινούμαστε γρήγορα. Είναι πλέον ζήτημα ημερών, έχει ήδη ψηφιστεί. Έχουμε για παράδειγμα αυτή την περίοδο το προξενείο μας στην Μαριούπολη, το οποίο αντιλαμβάνονται όλοι πως δεν μπορεί να λειτουργήσει. Έχουμε επίσης και το γενικό προξενείο στην Οδυσσό, που επίσης έχει δυσκολίες. Θα πρέπει να μεταφέρονται κάπου ασφαλέστερα σε μια υπουργική- απόφαση για όσο χρόνο διαρκεί η κρίση».

Η κρίση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και ο φόβος θερμού επεισοδίου

«Φόβος δεν υπάρχει για τίποτα, ας ξεκινήσουμε από αυτό. Η χώρα κινείται σε πολλά επίπεδα, έχει ενισχύσει την αμυντική της θωράκιση, έχει ενισχύσει τις διεθνής συνεργασίες υπογράφοντας και με την Γαλλία και με την Αμερική συμφωνίες πολύ σημαντικές. Και είδαμε πως αντιδρούσε η Τουρκία σε κάθε συμφωνία όπου η Ελλάδα κατάφερνε να φέρει στο προσκήνιο. Και θεοποιούμε την στάση της Τουρκίας, μια στάση που φτάνει στα όρια του παραλόγου. Όταν έχεις την μεγαλύτερη αποβατική στρατιά του Αιγαίου απέναντι από τα νησιά και έρχεσαι και μιλάς για αποστρατικοποίηση ξεπερνά κάθε λογική. Και ειδικότερα όταν υπάρχει και η συνθήκη της Λωζάνης, την οποία επικαλέστηκε κιόλας η Τουρκία λέει ότι πέρα από τα 3 ναυτικά μίλια δεν έχει καμία αξίωση .Αντιλαμβάνεστε ότι η Τουρκία προσπαθεί να κάνει το κρέας ψάρι. Έρχεται και προσπαθεί να δημιουργήσει μύθους και ψέματα σε μια παγκόσμια κοινότητα, η οποία δεν είναι υποχρεωμένη να ξέρει τι γίνεται στο Αιγαίο. Είναι δική μας υποχρέωση και αυτό κάνουμε, να λέμε παντού το τι πραγματικά συμβαίνει. Είχα την τύχη να συνοδεύω την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις Βαλτικές χώρες, όπου εξηγήσαμε σε αντιδιαστολή με αυτό που συμβαίνει σε αυτές τις χώρες και την εκεί αναθεωρητική δύναμη που είναι ο κ. Πούτιν τι προβλήματα έχουμε εμείς εδώ με τον κ. Ερντογάν. Είχα επίσης την τύχη να συνοδεύσω την Πρόεδρο Δημοκρατίας στο Βιετνάμ όπου μιλήσαμε για το τι σημαίνει το δίκαιο της θάλασσας. Επομένως η δική μας δουλειά είναι πολυεπίπεδη και πολύπλευρη και φαίνεται ότι εξοργίζει τους γείτονες μας. Να διεθνοποιούμε όλες, αν θέλετε, τις επιθετικές ενέργειες μιας αναθεωρητικής δύναμης όπως είναι η Τουρκία, μιας και έχουμε και το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας να το επικαλούμαστε παντού»

Η Ελλάδα ανοιχτή στον διάλογο με την Τουρκία

«Εμείς πιστεύουμε στον διάλογο, αλλά διάλογο με το παράλογο δεν μπορείς να κάνεις, όπως ανέφερε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Άρα εμείς ναι πιστεύουμε αλλά ο διάλογος είναι σαν το τανγκό, χρειάζονται δύο. Εμείς είμαστε εδώ, στη βάση του διεθνούς δικαίου να συζητήσουμε με την Τουρκία. Όσο εκείνη αρνείται το διεθνές δίκαιο, αρνείται το δίκαιο της θάλασσας, δεν υπάρχει πεδίο για να πραγματοποιηθεί μια συζήτηση και μια συνεννόηση».

Απόλυτος παραλογισμός τα περί αποστρατικοποίησης των νησιών από την Τουρκία

«Είναι ο απόλυτος παραλογισμός. Το δικαίωμα στην άμυνα και στην προστασία της κάθε χώρας είναι αναφαίρετο δικαίωμα. Φαντάζομαι ότι ο αναθεωρητισμός του κ. Ερντογάν έχει άλλα πράγματα γιατί μοιάζει με τον αναθεωρητισμό του κ. Πούτιν, έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά, οι μεν σκέφτονται τους τσάρους οι δε την οθωμανική αυτοκρατορία, αλλά δεν μπορούν να καταλάβουν ότι αυτές οι εποχές έχουν παρέλθει.

Άρα οποιαδήποτε προσπάθεια τους πέφτει στο κενό. Φαντάζομαι ότι θα ήθελε η Τουρκία την φινλανδοποίηση του Αιγαίου, αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ. Η χώρα είναι και αμυντικά και διπλωματικά έτοιμη και το ηθικό είναι πολύ υψηλό. Αντιλαμβάνεστε ότι όλες αυτές οι οθωμανικές αντιλήψεις του κ. Ερντογαν πέφτουν σε τοίχο».

Τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Αρμενίας για τον απόδημο Ελληνισμό

«Θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα αυτή η τριήμερή διάσκεψη. Η Πάτρα ήταν το μέρος που ξεκίνησε ένα μεγάλο κύμα διασποράς στην Αμερική και στην Αυστραλία και όχι μόνο Πατρινών, αλλά και Αρμένιων και Κυπρίων και Ελλήνων. Ήταν επομένως η πρώτη μεγάλη πύλη εξόδου της διασποράς μας, για αυτό λοιπόν και έχει επιλεγεί. Αλλά και εκτός αυτού, το τριήμερο θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα διότι έχουμε μια διάθεση να κάνουμε τέτοιες συναντήσεις εκτός Αθήνας.

Οι Βορειοηπειρώτες είναι το δυνατό κομμάτι της Ελληνικής Ομογένειας

«Ένα ζωντανό, δυναμικό κομμάτι της ομογένειας μας που το θέλουμε δίπλα μας είναι αυτό που έχει και απογραφή σύντομα. Άρα η διαδικασία της απογραφής των Ελλήνων της διασποράς είναι πολύ σημαντική όπως και η εκπαίδευση τους στα σχολεία. Αντιλαμβανόμαστε όλοι σε αυτό το σημείο πόσο σημαντική είναι η διασπορά εκεί και η ομογένεια μας. Δεν ξεχνάμε θέματα που υπάρχουν, που για μας είναι στην πρώτη προτεραιότητα μας να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας εκεί».

Φουντώνουν τα σενάρια πρόωρων εκλογών

«Εδώ θα πω δύο πράγματα. Το ένα είναι ότι στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες οι άνθρωποι οι οποίοι κινούνται είναι οι άνθρωποι του Κοινοβουλίου.

Είναι αυτοί οι οποίοι έρχονται και μιλούν για να προβάλλουν το έργο της εκάστοτε κυβέρνησης. Αυτό συμβαίνει σε όλη την Δύση. Στις 7 Ιουλίου μπαίνουμε στην ουσία στον τελευταίο χρόνο διακυβέρνησης της χώρας. Πόσες πολυεπίπεδες και διαφορετικές κρίσεις έχουμε αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια. Από εκεί και πέρα η διαδικασία του εκλογικού κύκλου είναι στα τέσσερα χρόνια, και αν θέλετε την γνώμη μου είναι κάτι θεσμικό που θα πρέπει να μάθουμε στην χώρα. Πρέπει να μάθουμε ότι δεν μπορούμε την επόμενη μέρα των εκλογών να ζητάμε εκλογές, αυτό κάνει συνήθως η αντιπολίτευση. Άρα οι εκλογές πρέπει να γίνουν στο τέλος της 4ετιας, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορεί η χώρα να σύρετε σε μια προεκλογική διαδικασία η οποία είναι παρατεταμένη. Η κυβέρνηση έχει ακόμα ένα χρόνο μπροστά της. Οπότε δεν μπορώ να πω αν θα γίνουν εκλογές, αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα  είναι πως είτε γίνουν τώρα είτε γίνουν σε μερικούς μήνες η Νέα Δημοκρατία θα είναι ξανά στην κυβέρνηση».

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Πηγή: Valuenews.gr

Το άρθρο Κατσανιώτης | Οι παραλογισμοί της Τουρκίας δεν θα περάσουν εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.