Σε εξέλιξη βρίσκεται το κύμα καύσωνα σε όλη τη χώρα, με τα θερμόμετρα σήμερα και αύριο να αναμένεται να φτάσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές και στην Αθήνα – και έως 41-42 βαθμούς Κελσίου σε πιο θερμούς ηπειρωτικούς τόπους.

Οπως σημειώνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, «τις επόμενες μέρες η θερμοκρασία θα είναι έως και 10 περίπου βαθμούς πάνω από τη μέση κλιματική τιμή της εποχής», οδηγώντας σε θερμοκρασίες πάνω από τις συνήθεις τιμές για το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Με τα διαθέσιμα δεδομένα, χθες η ομάδα του meteo.gr ανέφερε πως η θερμή περίοδος αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως το τέλος Ιουλίου.

Αν και δεν πρόκειται για πολύ υψηλές θερμοκρασίες, η μεγάλη διάρκεια και η σημαντική διαφοροποίηση από τις σημαντικά χαμηλότερες θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών αναμένεται να προκαλέσουν δυσφορία και να «κουράσουν».

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, μέχρι και τη Δευτέρα, ενώ από την Τρίτη 26 Ιουλίου, με βάση τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, αναμένεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας στα ανατολικά ηπειρωτικά.

Ωστόσο η ζέστη θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα στις πεδινές περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς τουλάχιστον έως και την Πέμπτη 28 Ιουλίου

Στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη προβλέπονται θερμοκρασίες περί τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα το θερμόμετρο δεν αναμένεται να ανέβει πάνω από τους 33 με 35 βαθμούς.Στην Αττική η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Το θετικό είναι πως στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη, ενώ ευτυχώς δεν θα είναι πολύ υψηλή η ελάχιστη θερμοκρασία τη νύχτα, που αναμένεται γενικά να κινηθεί κάτω από τους 22 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, η μέγιστη θα φτάσει τους 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ η ελάχιστη δεν θα ξεπεράσει τους 20 βαθμούς.

Το άρθρο Καύσωνας | 40άρια από την Κυριακή – Σε ποιες περιοχές θα χτυπήσει κόκκινο εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.