Για την πορεία του κορωνοϊού, τη μετάλλαξη Όμικρον αλλά και την νέα παραλλαγή «Κένταυρος» που επεσήμανε πως θα έρθει και στην Ελλάδα το ειδικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης με στόχο την αύξηση κλινών στα νοσοκομεία επεξεργάζεται τις τελευταίες ημέρες το υπουργείο Υγείας.
Δεδομένης της μεγάλης αύξησης σε νοσηλείες σε απλές κλίνες Covid σε μία περίοδο που ούτως ή άλλως ήταν αυξημένες οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω της θερινής κινητικότητα, το υπουργείο Υγείας έχει ήδη έτοιμο σχέδιο για την αύξηση των απλών κλινών Covid αλλά και των ΜΕΘ Covid εάν σημειωθεί περαιτέρω αύξηση στις εισαγωγές.
Ματίνα Παγώνη: H παραλλαγή «Κένταυρος» θα έρθει και στην Ελλάδα
Σε συνέντευξη την Παρασκευή η Ματίνα Παγώνη είπε ότι η παραλλαγή «Κένταυρος» ήταν ήδη γνωστή από τον Μάιο και είχε πρωτοεμφανιστεί στην Ινδία. «Εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμη κρούσματα και περισσότερες πληροφορίες, όμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει πει πως είναι μια μετεξέλιξη της Όμικρον 2, που επικράτησε τον Φεβρουάριο» ανέφερε.
«Αυτό που θέλουν να δουν οι ειδικοί, είναι κατά πόσο είναι μεταδοτική η νέα παραλλαγή και εάν προκαλεί σοβαρή νόσηση» υπογράμμισε.
«Οι μέχρι τώρα παραλλαγές προκαλούσαν νόσηση του ανώτερου αναπνευστικού, εάν συνεχιστεί αυτό για εμάς είναι καλό διότι δεν θα έχουμε διασωληνώσεις, δεν θα έχουμε θανάτους» εξήγησε η Ματίνα Παγώνη, επισημαίνοντας ωστόσο πως αυτή τη στιγμή σημειώνεται αύξηση νοσηλειών στα νοσοκομεία κατά 40%.
Νίκος Τζανάκης : Ο «Κένταυρος» μπορεί να επικρατήσει λόγω της μεταδοτικότητάς του
Τα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφονται καθημερινά στην χώρα μας θα παραμείνουν ασυνήθιστα ψηλά μέχρι το τέλος του Αυγούστου, είπε ο καθηγητής Πνευνομολογίας Νίκος Τζανάκης. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον που έχει πάρει το όνομα «Κένταυρος».
Ο «Κένταυρος» όπως έχει ονομαστεί η υποπαραλλαγή BA.2.75 του κορωνοϊού που εντοπίστηκε αρχικά στην Ινδία και στη συνέχεια τη Βρετανία και άλλες χώρες, «έχει χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι μπορεί να επικρατήσει, λόγω της μεταδοτικότητάς του», είπε ο κ. Τζανάκης.
«Είναι υποπαραλλαγή πάρα πολύ συγγενής με την Όμικρον 2, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι “αδερφή” της, διζυγωτική. Είναι καλό, γιατί ξέρουμε με τι περίπου έχουμε να κάνουμε. Φαίνεται ότι τα εμβόλια θα μας προστατεύσουν και από αυτήν».
Ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι ενώ για την μεγάλη μάζα των κρουσμάτων τα συμπτώματα είναι σχετικά ήπια, «δυστυχώς αρρωσταίνουν άνθρωποι με πάρα πολύ εύθραυστη, ευάλωτη υγεία, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στο νοσοκομείο και κάποιοι να χάνουν τη ζωή τους.
Τα συμπτώματα του “Κένταυρου”
Το τοπίο είναι ακόμη θολό σχετικά με την υποπαραλλαγή «Κένταυρος», δεδομένης της πρόσφατης διασποράς της στον πληθυσμό και τα ελλιπή ακόμα στοιχεία. Όπως και για τη μεταδοτικότητα και νοσηρότητά της, έτσι και για τα συμπτώματα που συνοδεύουν τη λοίμωξη με το συγκεκριμένο στέλεχος οι επιστήμονες βασίζονται σε πρώιμες παρατηρήσεις. Σύμφωνα με αυτές, τα συμπτώματα είναι παρόμοια με των άλλων υποπαραλλαγών της Omicron και περιλαμβάνουν:
βήχαπυρετόκόπωση ή αδυναμίαπονοκέφαλορινική συμφόρηση και/ή καταρροήάλλες εκδηλώσεις από το αναπνευστικό που παραπέμπουν σε κρυολόγημα ή γρίπη.
Πονόλαιμος κυρίως και έπειτα διάρροια, δύσπνοια, έμετος και μυικοί πόνοι είναι κάποια δευτερεύοντα συμπτώματα που έχουν σχετιστεί με τη νόσηση από την παραλλαγή Omicron και υποπαραλλαγές της, ενώ μικρές πιθανότητες υπάρχουν για ανοσμία και αγευσία, κατεξοχήν συμπτώματα της νόσησης με COVID-19 στα πρώτα κύματα της πανδημίας.
Το άρθρο Κορωνοϊός | Μεγάλη ανησυχία για τον “Κένταυρο” στην Ελλάδα – Σχέδιο έκτακτης ανάγκης εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.