Αναβολή της αντικατάστασης όλων των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας και ταυτοτήτων  αποφάσισε το Κόσοβο – Την απόφαση χαιρετίζει η ΕΕ

Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι που ανέβηκαν κατακόρυφα μεταξύ Σέρβων και Αλβανοφώνων στην περιοχή εξελίχθηκε τις τελευταίες ώρες και μετά από πρόταση που κατέθεσε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στο Κόσοβο, Jeff Hovenier.

Επιλέγοντας τη συμβιβαστική οδό και μπροστά στο ενδεχόμενο εμπλοκής μεταξύ των δύο εθνοτικών ομάδων, η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Κοσόβου ανακοίνωσε πως ανέβαλε την απόφαση για αλλαγή πινακίδων κυκλοφορίας και ταυτοτήτων για την 1η Σεπτεμβρίου, κερδίζοντας ένα μήνα για τις διευθετήσεις μεταξύ των δυο μερών, αλλά και για την αποκλιμάκωση της έντασης που προκλήθηκε μέσα σε λίγες ώρες χθες, καθώς η σχετική απόφαση για τις πινακίδες θα τίθετο σε εφαρμογή από σήμερα, 1η Αυγούστου.

Αισιόδοξος ότι η κατάσταση θα εκτονωθεί τελικά εμφανίστηκε και ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς, ο οποίος είχε καλέσει νωρίτερα τη διεθνή κοινότητα να επηρεάσει τις αρχές του Κοσόβου, στην προσπάθεια αποφυγής της έντασης.

Το γεγονός, ωστόσο, ότι μέσα σε λίγες ώρες τοποθετήθηκαν για ένα περιφερειακό ζήτημα η Εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, αλλά και η δύναμη του ΝΑΤΟ στην περιοχή, με την τελευταία να δηλώνει γραπτώς ετοιμότητα για παρέμβαση σε τυχόν περίπτωση αποσταθεροποίησης της περιοχής φανέρωσε τις πιθανές προεκτάσεις μιας περιφερειακής διένεξης για ολόκληρη την περιοχή.

Το Κόσοβο αναβάλλει για ένα μήνα την αντικατάσταση όλων των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας 

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε σε δελτίο τύπου ότι αποφάσισε να αναβάλει την αντικατάσταση όλων των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας και τις σερβικές ταυτότητες για ένα μήνα, μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, αφού οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου έκλεισαν τους δρόμους.

Η απόφαση του Κοσόβου να αναβάλλει για ένα μήνα την απόφασή της ήρθε κατόπιν επικοινωνίας με τον Αμερικανό επιτετραμμένο στο Κόσοβο, Τζεφ Χόβενιερ, θέτοντας δυο προϋποθέσεις: να αφαιρεθούν όλα τα οδοφράγματα και να αποκατασταθεί η πλήρης ελευθερία κινήσεων σε όλους τους δρόμους στο βόρειο Κόσοβο.

Παράλληλα ευχαριστεί τους διεθνείς συμμάχους και κάνει ονομαστική αναφορά στον πρέσβη ΗΠΑ.

Η ΕΕ χαιρετίζει την απόφαση του Κοσόβου να αναβάλει μέτρο που εξόργισε τους Σέρβους

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Zοσέπ Μπορέλ εξέφρασε ικανοποίηση χθες Κυριακή για την απόφαση που ανέφερε πως έλαβε η κυβέρνηση του Κοσόβου να αναβάλει ως την 1η Σεπτεμβρίου το σχέδιό της να απαιτεί από τους Σέρβους που ζουν σε αυτό να έχουν πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων που έχουν εκδοθεί από την Πρίστινα.

«Αναμένω όλα τα οδοφράγματα να απομακρυνθούν αμέσως», ανέφερε ο κ. Μπορέλ μέσω Twitter, προσθέτοντας ότι τα «ανοικτά ζητήματα» πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω του «διαλόγου που διευκολύνεται από την ΕΕ» και η έμφαση να δοθεί στην «συνολική εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Κοσόβου και της Σερβίας», κάτι απαραίτητο για «τις ενταξιακές τους πορείες».

Πρώτη περιφερειακή κρίση

Στην πράξη, ωστόσο, η ξαφνική ένταση που πυροδοτήθηκε μεταξύ των δύο εθνοτικών ομάδων του Κοσόβου τα τελευταία εικοσιτετράωρα συνιστά την πρώτη περιφερειακή κρίση που φαίνεται να πυροδοτεί στην Νοτιοανατολική Ευρώπη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς η Σερβία κινείται σε διαφορετική τροχιά, αντίθετη κατά γενική ομολογία, από την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών απέναντι στην Μόσχα.

Ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάντερ Βούτσιτς, ο οποίος απηύθυνε δημόσιο μήνυμα σήμερα, εξήγησε μόλις την περασμένη Δευτέρα πως «το 85% των κατοίκων της χώρας του θα υποστηρίζει πάντα τη Ρωσία ό,τι κι αν συμβεί» θέλοντας να καταδείξει τους ενεργούς και διαχρονικούς δεσμούς της χώρας του με την Μόσχα, ενώ το Βελιγράδι αρνήθηκε να συμμετάσχει στο δυτικό μέτωπο των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, παρότι η Σερβία φιλοδοξεί να λάβει status υποψήφιας χώρας στην ΕΕ.

Το σημερινό μήνυμα της Μόσχας

Επιπλέον, η Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα τόνισε σήμερα ότι η Ρωσία καλεί την Πρίστινα, τις ΗΠΑ και την ΕΕ να σταματήσουν τις προκλήσεις και να τηρήσουν τα δικαιώματα των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο.

«Καλούμε την Πρίστινα και τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση να την υποστηρίξουν να σταματήσουν τις προκλήσεις και να τηρήσουν τα δικαιώματα των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ζαχάροβα.

Επικοινωνία Τσαβουσογλου με τους ομόλογους του σε Σερβία και Κόσοβο

Σε ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους του από το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου λέει ότι «πρέπει να επικρατήσει η κοινή λογική» στην περιοχή

Η ανακοίνωση του ΝΑΤΟΑπό την πλευρά του ΝΑΤΟ ανακοινώθηκε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στην περιοχή και ότι  η δύναμη KFOR  θα πάρει όποια μέτρα είναι αναγκαία για να κρατήσει ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον στο Κόσοβο, σύμφωνα με την εντολή των Ηνωμένων Εθνών.

Το άρθρο Κρίση στο Κόσοβο, στις επάλξεις Σέρβοι και Αλβανόφωνοι, απόνερα του πολέμου στην Ουκρανία εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.

EnglishΕλληνικά