Νέα ενημέρωση του EU-SST εκτιμά την ώρα κατά την οποία ο κινεζικός πύραυλος θα εισέλθει στη γήινη ατμόσφαιρα.

Καθώς ο κόσμος βρίσκεται σε συναγερμό για την επικείμενη πιθανή πτώση τμημάτων του τεράστιου κινεζικού πυραύλου Long March 5B (CZ-5B) στη Γη, νεότερη ενημέρωση υπολογίζει την ώρα που μπορεί να συμβεί η επανείσοδος αυτή στην ατμόσφαιρα της Γης.

Πού και πότε θα πέσουν τα συντρίμμια του κινεζικού πυραύλου -Λήξη συναγερμού για την Ελλάδα

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA), τα συντρίμμια του κινεζικού πυραύλου «μπορεί να επανεισέλθουν στη γήινη ατμόσφαιρα με έναν ανεξέλεγκτο τρόπο, στο διάστημα μεταξύ της 30ης και 31ης Ιουλίου.

Ο συναγερμός έληξε για την Ελλάδα, περίπου στις 20:00 του Σαββάτου, αφού επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις που είχε δώσει νωρίτερα στο iefimerida.gr ο διευθυντής ΙΑΑΔΕΤ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ. Σπύρος Βασιλάκος. Πράγματι, πριν από λίγο ο αρμόδιος ευρωπαϊκός φορέας EUSST ανακοίνωσε ότι τα συντρίμμια του κινεζικού πυραύλου θα πέσουν μεταξύ ινδικού κ ειρηνικού ωκεανού. Η πτώση εκτιμάται πως θα συμβεί στις 20:24 ώρα Ελλάδος, με απόκλιση +-58 λεπτών.

Σύμφωνα με την Aerospace Corporation, μη κερδοσκοπικό ερευνητικό κέντρο με έδρα την Καλιφόρνια, ο κινεζικός πύραυλος θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης στις 20:08 (ώρα Ελλάδας), με απόκλιση ±1 ώρας.

Πού θα γίνει η επανείσοδος του κινεζικού πυραύλου -Ο χάρτης της εκτίμησης

Ο κινεζικός πύραυλος, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο EASA, έχει μια μάζα που υπολογίζεται σε 17 έως και 22 τόνους, «κάτι που τον καθιστά ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια συντριμμιών που επιστρέφουν στη Γη τα τελευταία χρόνια, γι’ αυτό και χρειάζεται προσεκτική παρακολούθηση». Ο EASA τόνισε στην ίδια προειδοποίηση ότι δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί το ακριβές σημείο που θα «πέσουν» τα συντρίμμια -κάτι το οποίο θα ξεκαθαρίσει λίγο πριν την επανείσοδο. Ωστόσο, έδωσε νωρίτερα ένα «παράθυρο» συντεταγμένων αναφέροντας και την Ελλάδα στις χώρες που μπορεί να επηρεαστούν, αν και έπειτα έληξε ο συναγερμός, όπως προαναφέρθηκε.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του EU-SST, φαίνεται ότι τα τμήματα του πυραύλου θα πέσουν σε άλλο γεωγραφικό πλάτος και έτσι η Ελλάδα δεν βρίσκεται στη λίστα των πιθανών σημείων πρόσκρουσης.

Σύμφωνα με την Aerospace Corporation, τα συντρίμμια ενδέχεται να πέσουν σε μία μεγάλη περιοχή που αποτελείται από τμήματα πολλών χωρών του κόσμου. Μπορείτε να δείτε την εκτίμηση της εταιρείας στον παρακάτω χάρτη, όπου η μπλε και η κίτρινη γραμμή απεικονίζουν τα πιθανά σημεία επανεισόδου του πυραύλου στην ατμόσφαιρα της Γής.

«Πιθανές τοποθεσίες επανεισόδου βρίσκονται οπουδήποτε κατά μήκος του μπλε και κίτρινου χρώματος. Οι περιοχές που δεν βρίσκονται κάτω από τις γραμμές δεν εκτίθενται στα συντρίμμια», γράφει η εταιρεία.

Δείτε τον χάρτη:

Φωτογραφία: Aerospace Corporation

«Η μελέτη που έχει γίνει από τις διαστημικές υπηρεσίες δείχνει ότι η περιοχή που αναμένεται δυνητικά να πέσουν τα συγκεκριμένα συντρίμμια έχει τεράστια έκταση και ξεκινά από τη Δυτική Αφρική φτάνοντας έως τον Ινδικό Ωκεανό. Η χώρα μας βρίσκεται εφαπτομενικά μέσα σε αυτή την περιοχή. Όπως καταλαβαίνετε, το εύρος της περιοχής είναι πολύ μεγάλο και συνεπώς η πιθανότητα να πέσει κάτι πάνω στη χώρα μας είναι πάρα πολύ μικρή», εξήγησε νωρίτερα ο κ. Σπύρος Βασιλάκος, μιλώντας στο iefimerida.gr.

Ο κ. Σπύρος Βασιλάκος, διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεσκόπισης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και πρόεδρος της Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής.

Ο κ. Σπύρος Βασιλάκος, διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεσκόπισης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και πρόεδρος της Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής, κ. Βασιλάκος, εξήγησε επίσης ότι ο κινεζικός πύραυλος δεν έχει σύστημα για ελεγχόμενη επανείσοδο. «Αυτό έχει συνέπεια να υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα τα συντρίμμια να διασκορπιστούν με μη ελεγχόμενο τρόπο» πρόσθεσε

Πηγή: iefimerida.gr

Το άρθρο Λήξη συναγερμού για τον κινέζικο πύραυλο | Δεν θα πέσει στην Ελλάδα (pic) εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.