Ο πρωθυπουργός θα κάνει έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου αλλά και των συνθηκών μέσα στις οποίες αυτό επετεύχθη, ενώ παράλληλα θα αναδείξει τις μεταρρυθμίσεις που μένει να γίνουν έως το τέλος της τετραετίας, ανά τομέα κυβερνητικής δράσης. Τέλος ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει μια αναφορά στους άξονες πολιτικής για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με βάση τους οποίους θα διεκδικήσει τη νίκη στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις και τον σχηματισμό κοινοβουλευτικά αυτοδύναμης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Οι μεταρρυθμίσεις που έρχονται

Ειδικότερα, οι μεταρρυθμίσεις που προκρίνονται για το επόμενο διάστημα έως και μετά τις εκλογές, είναι δύο ειδών: Αυτές που αφορούν στον εκσυγχρονισμό του κράτους με την ευρεία του έννοια κι εκείνες που αναφέρονται στην οικονομία. Οι αλλαγές στις κρατικές δομές και η ενίσχυση με πόρους και αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού αποκτούν προτεραιότητα. Το ίδιο ισχύει και με τις αλλαγές στη δευτεροβάθμια υγεία, που έρχονται ως συνέχεια της θέσπισης του «προσωπικού γιατρού». Παράλληλα συνεχίζεται η αντιπαράθεση με έντονο ιδεολογικό χρώμα για τις αλλαγές στην Παιδεία που θα συνεχιστούν, ενώ ξεχωριστό κομμάτι αποτελούν οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία υπό το φως της διεθνούς κρίσης αλλά και των κυβερνητικών δεσμεύσεων.

Έτσι στη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εξαγγείλει παράταση των μέτρων που μειώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα καύσιμα, έως ότου τελειώσει η κρίση, και πάντως έως τις προσεχείς εκλογές, με δεδομένο ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός μιλά για επιδοτήσεις σε αυτούς τους δύο καίριους τομείς, διάρκειας ενός έτους από την άνοιξη του 2022.

Στις νέες παροχές που θα ανακοινωθούν στην Έκθεση Θεσσαλονίκης εντάσσονται η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, που πληροφορίες αναφέρουν ότι θα φτάσει τα 751 ευρώ, από 650 που ήταν στα τέλη του 2021. Όπως είναι ευνόητο, ο πρωθυπουργός θα υπενθυμίσει ότι αυτή η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει τα επιδόματα αλλά και τους μισθούς που είναι σχετικά χαμηλοί χωρίς να είναι στο όριο του κατώτατου. Ο κ. Μητσοτάκης επίσης θα εξαγγείλει αύξηση των συντάξεων, καθώς οι συνταξιούχοι επλήγησαν πολύ κατά την δεκαετία των μνημονίων και τώρα έρχεται η ώρα να αρχίσουν να παίρνουν πίσω κάποια από τα χρήματα που τότε τους είχαν αφαιρεθεί. Τέλος, θα εξαγγείλει την κατάργηση της ειδικής εισφορά αλληλεγγύης, κάτι που επίσης θα ενισχύσει το εισόδημα των πολιτών.

Οι εξαγγελίες στηρίζονται στον σχεδιασμό των υπουργείων του οικονομικού κύκλου, που έχουν καταλήξει σε ρυθμό ανάπτυξης 3,5% για την τριετία 2022-2025, ενώ υπολόγιζαν και ραγδαία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού το 2023 (στο 1,6% έναντι 6,3% φέτος) που όμως αλλάζει μετά τα τελευταία δεδομένα και για φέτος υπολογίζεται να ξεπεράσει το 8%. Περίπου στα ίδια επίπεδα κυμαίνονται και οι προβλέψεις τόσο της Κομισιόν όσο και του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, με αποτέλεσμα οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στην ΔΕΘ να μην διαταράσσουν την δημοσιονομική ισορροπία της χώρας.Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει ληφθεί ακόμα η τελική απόφαση εάν στην ομιλία του ο πρωθυπουργός θα περιγράψει και τους άξονες της επόμενης τετραετίας, ή αν θα κρατήσει αυτό το «χαρτί» για την προεκλογική περίοδο.

Το άρθρο Μέτρα στήριξης, αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς αναμένεται να εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.