Έρχεται νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών για περισσότερους από 1,2 εκατ. εργαζομένους και εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, όπως προκύπτει από όσα δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου.

Αυτό σχεδιάζεται να γίνει  για το πρώτο εξάμηνο του 2023. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί  ότι θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές  κατά 5 μονάδες στο διάστημα 2020-2023. Μετά την πρόσφατη μείωση των εισφορών για το επικουρικό (από την 1η Ιουνίου 2022), η μείωση που έχει συντελεστεί έχει ανέλθει στο 4,4%. Συνεπώς, υπολείπονται ακόμα 0,6 μονάδες προκειμένου να υλοποιηθεί η δέσμευση για μείωση 5 μονάδες. Σ’ αυτήν την περίπτωση, οι εισφορές των μισθωτών θα πέσουν από το 36,1% στο 35,5%, ενώ το κόστος της νέας μείωσης υπολογίζεται να στοιχίσει πάνω από 50 εκατ. ευρώ.

Ασφαλιστικές εισφορές | Τι λένε  οι κύκλοι του  υπουργείου Εργασίας

Για το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών μιλούν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών  Υποθέσεων.  Όπως αναφέρουν  η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών  ενδέχεται  να προέλθει από τον περιορισμό των εισφορών προς τρίτους και όχι από τη μείωση των εισφορών για κύρια ασφάλιση ή για επικουρική, αλλά ούτε και υπέρ του ΕΟΠΥΥ.

Η επικρατέστερη λύση 

Η επικρατέστερη λύση για την επικείμενη μείωση αφορά τις εισφορές που καταβάλλουν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι υπέρ της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ). Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δικαιολογηθεί ως αποτέλεσμα της αποκλιμάκωσης της ανεργίας και της καταβολής λιγότερων επιδομάτων, αλλά και της χρήσης επιπλέον πόρων ύψους 1 δισ. ευρώ για την υλοποίηση νέων προγραμμάτων κατάρτισης και απασχόλησης μέσω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η προηγούμενη περικοπή εισφορών που προέκυψε αποκλειστικά από εισφορές που θα κατέληγαν στα ταμεία της ΔΥΠΑ οδήγησε σε απώλεια εσόδων για την Υπηρεσία της τάξεως του 1,2 δισ. ευρώ.

Πηγή enikonomia.gr 

Το άρθρο Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών | Τα οφέλη για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.

EnglishΕλληνικά