Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία στέλνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας πριν λίγο στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, τονίζοντας πως στους αίολους ισχυρισμούς της απαντά το Διεθνές Δίκαιο.

«Δεν χρειαζόμαστε νέους αναθεωρητισμούς και αναβιώσεις αυτοκρατορικών φαντασιώσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας πως η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας και της εθνικής ακεραιότητας.

«Οι διαφορές λύνονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο και όχι με νταϊλίκια», τόνισε στη συνέχεια, προσθέτοντας μεταξύ άλλων «Κρατάμε κλειστές τις πόρτες στις απειλές και ανοιχτά τα παράθυρα στις ειρηνικές προτάσεις».

Βασικά σημεία της ομιλίας Μητσοτάκη

Χαίρομαι που μιλάω σε μια στιγμή που συμπίπτει με το τέλος ενός δύσκολου κεφαλαίου για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Κρατάμε κλειστές τις πόρτες μας στις απειλές, αλλά ανοιχτά τα παράθυρα στις ειρηνικές επαφές. Οι διαφορές λύνονται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, όχι με νταηλίκια.

Τώρα είναι η ώρα να σχεδιάσουμε με τόλμη την Ευρωπαϊκή ένωση των επόμενων δεκαετιών. Το 2015 η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα προ της εξόδου από το ευρώ. Σαν σήμερα διεξαγόταν ένα δημοψήφισμα το οποίο λίγο έλειψε να δώσει τη χαριστική βολή.

Το τίμημα υπήρξε βαρύ: κλειστές τράπεζες, capital controls και βέβαια ένα αχρείαστο μνημόνιο

Η Ελλάδα του σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2015. Οι εικόνες έχουν σβήσει οριστικά. Πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη, στη μείωση της ανεργίας, στην αύξηση των επενδύσεων. Απελευθερωμένη από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας.

Η Ελλάδα είνα έτοιμη μέσα στο επόμενο χρόνο να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και με τους πολίτες πιο αισιόδοξους παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.

Ευχαρίστησε την Ευρώπη που βοήθησε ώστε να παραμείνει η γενέτειρα της δημοκρατίας στην πιο ευρωπαϊκή δημοκρατική οικογένεια.

Η Ελλάδα γύρισε σελίδα άλλαξε καθώς την αλλάζουν καθημερινά οι ίδιοι οι Έλληνες.

Ενίσχυσε την ποιότητα της δημοκρατίας και απάλλαξε το πολιτικό μας σύστημα από το ναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής.

Η Αθήνα πρωτοστάτησε στην κοινή ευρωπαϊκή αντίδραση κατά του Covid, στην εκστρατεία εμβολιασμού

Η Ελλάδα αναδείχθηκε και φρουρός της Ευρώπης όταν το 2020 τα ανατολικά της σύνορα δέχθηκαν απόπειρα εισβολής χιλιάδων μεταναστών από την Τουρκία. Το δείχνουν τα τραγικά γεγονότα στην Ισπανία, συνεχίζονται οι ενέργειες των διακινητών.

Προσπαθήσαμε να μετατρέψουμε τις κρίσεις σε ευκαιρία. Με Ευρώπη ενισχύσαμε σύνορα. Υπογράψαμε συμφωνίες για ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο. Τη θωράκιση της άμυνας μας πλαισιώνουν πλέον συμφωνίες με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Ξεχωριστή σημασία για Ελλάδα-Κύπρο. Αναφέρομαι στην επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας. Απέναντι της ορθώνονται ξεκάθαρες αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβολαίου. Στους έωλους ισχυρισμούς της, απαντά η πραγματικότητα και το διεθνές δίκαιο.

Την ώρα που αντιμετωπίζουμε τη μεγάλη πρόκληση του πολέμου, δεν χρειαζόμαστε νέους αναθεωρητισμούς και αναβιώσεις αυτοκρατορικών φαντασιώσεων.

Είμαι φιλελεύθερος πολιτικός, αλλά ζητώ παρέμβαση, όταν οι αγορές έχουν παύσει να λειτουργούν υπέρ των πολιτών.

Valuenews.gr

Το άρθρο Μητσοτάκης| Η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της κυριαρχίας της εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.

EnglishΕλληνικά