Αλλη μια ευκαιρία, στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, άδραξε ο επιχειρηματικός κόσμος για να επανέλθει στο πάγιο αίτημά του για περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

«Οταν θα δημιουργήσουμε πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, προτεραιότητα θα έχει η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, παραπέμποντας ουσιαστικά στην επόμενη τετραετία.

Πόσο έχουν μειωθεί οι εισφορές

Υπενθυμίζουμε ότι έως τώρα οι εισφορές μειώθηκαν κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιούνιο του 2020 (0,42 π.μ. για τον εργαζόμενο και 0,48 π.μ. για τον εργοδότη) και κατά 3,0 π.μ. τον Ιανουάριο του 2021 (1,21 π.μ. για τον εργαζόμενο και 1,79 π.μ. για τον εργοδότη).Επίσης, από την 1η Ιουνίου 2022 οι εισφορές για επικούρηση μειώθηκαν στο 3% για τους εργοδότες και σε 3% για τους εργαζόμενους, από 3,25%.Συνεπώς υπολείπεται μια μείωση κατά 0,60% από τη συνολική μείωση των πέντε ποσοστιαίων μονάδων έως το 2023 που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, ανάλογα με τις αντοχές του προϋπολογισμού και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση.

Τι λένε οι εργοδότες

Όπως επισημαίνουν οι εργοδοτικοί φορείς, η μείωση των εισφορών σε συνδυασμό με την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να αυξήσει τις καθαρές αποδοχές των χαμηλόμισθών έως και 10%.Μάλιστα, επισημαίνουν ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού, την οποία επικροτούν, επιβάρυνε τις επιχειρήσεις με πρόσθετο κόστος. Συγκεκριμένα, το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 71,5 ευρώ με την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού των 713,0€ ή των 831,8€, με την αναγωγή των 14 μισθών σε 12μηνη ετήσια βάση. Δηλαδή ένας άγαμος που δεν δικαιούται προσαύξηση λόγω τριετιών θα κοστίζει πλέον στην επιχείρηση 1.019 ευρώ, από 947,8 ευρώ που κόστιζε το προηγούμενο διάστημα.

Το άρθρο Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο τραπέζι του διαλόγου εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.

EnglishΕλληνικά