Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να δοθεί μία ακόμη παράταση στην υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων έως και το τέλος Αυγούστου.

Το γεγονός ότι πάνω από 1.855.000 φορολογικές δηλώσεις δεν έχουν ακόμα υποβληθεί σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, αλλά και η πίεση που ασκούν προς το υπουργείο Οικονομικών λογιστές και φοροτεχνικοί, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον όγκο των υποχρεώσεων που έχουν, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει τις αρμόδιες αρχές να εισηγηθούν μία ακόμη παράταση.Ηδη 51 λογιστικές ενώσεις με επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών ζητούν παράταση όχι ενός μήνα αλλά δύο μηνών και συγκεκριμένα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από τα εκκαθαριστικά σημειώματα που έχουν εκδοθεί η εικόνα που διαμορφώνεται είναι η ακόλουθη :Τρία στα δέκα εκκαθαριστικά ή το 32,89% των φορολογουμένων καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το προηγούμενο έτος. Eιδικότερα, για 1.489.804 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το μέσο κατά κεφαλήν φόρο να ανέρχεται στα 1.016 ευρώ.Για έναν στους επτά φορολογούμενους ή το 13,83% των δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί και αντιστοιχεί σε 626.451 φυσικά πρόσωπα το εκκαθαριστικό είναι πιστωτικό. Η επιστροφή φόρου ανέρχεται κατά μέσον όρο σε 367,6 ευρώ ενώ το συνολικό ύψος των επιστροφών ανέρχεται σε 230 εκατ. ευρώ.Το 53,28% των φορολογουμένων ούτε πληρώνει ούτε έχει επιστροφή φόρου. Σε σύνολο 5.453.253 εκκαθαριστικών σημειωμάτων τα 2.413.401 είναι μηδενικά.

Οι φορολογούμενοι έχουν την δυνατότητα είτε να πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος έχοντας έκπτωση 3% ή σε 8 μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου του 2023.Επίσης, υπάρχει και η δυνατότητα ρύθμισης του φόρου εισοδήματος σε έως 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη τα 30 ευρώ.Δηλαδή, εάν κάποιος έχει να πληρώσει φόρο εισοδήματος 300 ευρώ, μπορεί να ρυθμίσει την οφειλή σε έως 10 δόσεις. Ο τόκος μέχρι και τις 12 δόσεις ανέρχεται στο 5,32% και για ρυθμίσεις σε 13 έως 24 δόσεις σε 6,82%.Σημειώνεται, επίσης, ότι η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί εντός τριών εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης ρύθμισης.Η ρύθμιση χάνεται όταν ο οφειλέτης δεν πληρώσει δύο συνεχόμενες δόσεις.

Το άρθρο Νέα παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων έως το τέλος Αυγούστου εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.