Όπως γνωστοποίησε o υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης ” για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει ήδη εγκριθεί το επιχειρησιακό πρόγραμμα, είναι λίγο λιγότερα από 4 δισ. ευρώ ” και μετά  μίλησε για τις νέες δράσεις του ΕΣΠΑ. ” Aυτή τη στιγμή σχεδιάζουμε τις πρώτες εμβληματικές δράσεις που αφορούν τη ψηφιακή και τη πράσινη μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων”.

Υπενθύμισε δε ότι ” To ΕΣΠΑ είναι επενδυτικό εργαλείο, δεν είναι  εργαλείο κεφαλαίου κινήσεως. ‘Αρα η επιχείρηση πρέπει να επενδύσει σε πάγια  προκειμένου να γίνει πιο ανταγωνιστική. Και θεωρώ ότι αμέσως μετά το καλοκαίρι, αυτές οι δράσεις θα βγουν και θα είναι εντελώς διαφορετικές από όσο ξέραμε γιατί θα είναι πάρα πολύ γρήγορες σε ό,τι αφορά και στη γραφειοκρατία, και στη λειτουργία των επιχειρήσεων”.

Εν συνεχεία ρωτήθηκε πότε θα λάβουν οι επιχειρήσεις αυτές τα χρήματα από τις δράσεις του ΕΣΠΑ. ” Η εκταμίευση θα γίνεται άμεσα,  εφόσον φέρουν τα δικαιολογητικά των δαπανών. Έχουμε αλλάξει εντελώς το σύστημα και θεωρούμε ότι γρήγορα τα χρήματα θα πάνε σε επιχειρήσεις που τα χρειάζονται”, απάντησε.

Σε ποιες επιχειρήσεις απευθύνονται οι νέες δράσεις του ΕΣΠΑ

Επίσης ανέφερε ότι δράσεις αυτές θα αφορούν μόνο μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και υπενθύμισε πως ορίζεται μια επιχείρηση ως μικρομεσαία.  “Η μικρομεσαία επιχείρηση ορίζεται σύμφωνα με το  ευρωπαϊκό κανονισμό .Και υπάρχουν κατηγορίες πολύ μικρή, μικρή και μεσαία .Άρα είναι η επιχείρηση έως 250 άτομα με έναν ισολογισμό 50 εκατ. ευρώ. Οι μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι 4,5 χιλιάδες” είπε και ανέφερε ότι μικρές επιχειρήσεις είναι αυτές που απασχολούν πάνω από 10 άτομα και είναι  45 χιλιάδες.

“Και όλες οι υπόλοιπές επιχειρήσεις είναι οι λεγόμενες πολύ μικρές που έχουν από 1 έως 10 εργαζομένους. Εκεί ακριβώς εστιάζεται το ΕΣΠΑ. Σε αυτό το κομμάτι, το οποίο είναι και ουσιαστικά αυτό που απειλεί την ελληνική οικονομία”, συμπλήρωσε.

Το άρθρο Νέες δράσεις ΕΣΠΑ | Δείτε ποιες επιχειρήσεις αφορά εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.