Νέο περιστατικό βανδαλισμού της Αγίας Σοφίας έφερε στο φως ο τουρκικός τηλεοπτικός σταθμός ATV. Όπως αναφέρει το τουρκικό μέσο, το μνημείο έγινε «στόχος επιτήδειων» καθώς οι δράστες έκλεψαν μεταλλικά ελάσματα που κοσμούν την κεντρική είσοδο.

Ειδικότερα, σε ρεπορτάζ με τίτλο «Χάθηκε το ιστορικό έμβλημα. Πού είναι το έμβλημα που βρίσκονταν στην Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας;», σημειώνεται πως ο ναός «για ακόμη μια φορά έγινε στόχος απερίσκεπτων ατόμων. Στο παρελθόν κατέστρεψαν την Αυτοκρατορική Πύλη, τους τοίχους και τα μάρμαρα. Και τώρα χάθηκε ένα από τα εμβλήματα της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας».

Τούρκος πολίτης δήλωσε στην κάμερα πως «είναι θλιβερά τα όσα συμβαίνουν στην Αγία Σοφία. Μάλλον δεν θα τελειώσουν ποτέ….». Σημείωσε επίσης πως «η πύλη αυτή είναι μια από τις εννέα πύλες που βρίσκονται στον εσωτερικό νάρθηκα. Ακριβώς δίπλα στην Αυτοκρατορική Πύλη, για το λόγο αυτό και είναι σημαντική. Παρότι υπάρχουν δεκάδες άνδρες ασφαλείας, δεν είναι γνωστή η τύχη του εμβλήματος. Και οι ιστορικοί αντιδρούν στο θέμα αυτό…».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες, φωτογραφίες στα social media έδειχναν επισκέπτες να ξύνουν τους τοίχους του ναού και να τοποθετούν μικρά κομμάτια και σκόνη σε σακούλες, προκειμένου να τα πάρουν ως αναμνηστικά. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Gazete Duvar, χρήστης ανήρτησε στο Twitter φωτογραφίες γυναικών που «παίρνουν κομμάτια από τον τοίχο του κτιρίου και τα τοποθετούν σε σακούλες», τονίζοντας ότι «παλαιότερα απαγορεύονταν ακόμα και οι φωτογραφίες με φλας γιατί υπήρχε κίνδυνος να καταστραφούν οι τοίχοι. Τώρα αποκολλούν κομμάτια και τα βάζουν σε σακούλες ως αναμνηστικά».

Τον Απρίλιο, έντονες αντιδράσεις είχαν προκαλέσει στη γειτονική χώρα οι εικόνες καταστροφής στην Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας. Η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων της Τουρκίας είχε αποδώσει την καταστροφή που προκλήθηκε στην πύλη σε «φυσιολογική φθορά».

Όπως είχε ανακοινώσει, «το κυκλικό ξύλινο στοιχείο στη θύρα της Αγίας Σοφίας υπέστη φυσιολογική φθορά από τον χρόνο και καταστράφηκε από ένα απλό άγγιγμα. Η συντήρηση της αυτοκρατορικής πύλης ολοκληρώθηκε και υπήρξε αποκατάσταση».

Το άρθρο Νέο περιστατικό βανδαλισμού στην Αγιά Σοφιά εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.