Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προσήλθε το πρωί της Τρίτης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, προκειμένου να καταθέσει μήνυση μετά τον εντοπισμό λογισμικού παρακολούθησης στο κινητό του.

Υπενθυμίζεται, ότι το «Πήγασος» είναι κακόβουλο λογισμικό, που ανήκει στην κατηγορία των λογισμικών κατασκοπείας και έχει σχεδιαστεί, για να εισβάλει σε συσκευές, χωρίς να ειδοποιείται ο χρήστης, να συγκεντρώνει ό,τι πληροφορίες θέλει και να εξαφανίζεται.

Μετά από την αποκάλυψη των σκανδάλων παρακολούθησης με το λογισμικό «Πήγασος», το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημιούργησε Ειδική Υπηρεσία, μέσω της οποίας οι Ευρωβουλευτές θα μπορούσαν να ελέγχουν τις τηλεφωνικές τους συσκευές για τυχόν μολύνσεις από παράνομα λογισμικά παρακολούθησης.

Το περιστατικό, όπως αναφέρουν από το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής. έγινε αντιληπτό στα τέλη Ιουνίου, όταν ο κ. Ανδρουλάκης έκανε χρήση της σχετικής υπηρεσίας ώστε να γίνει έλεγχος στη συσκευή του. Εκεί φάνηκε η παρουσία ύποπτου συνδέσμου, που συνδέεται με το περιβόητο λογισμικό παρακολούθησης Predator.

Συγκεκριμένα, στις 28 Ιουνίου 2022, ο κ. Ανδρουλάκης έκανε χρήση αυτής της υπηρεσίας, για προληπτικούς λόγους. Από τον πρώτο έλεγχο που έγινε στην συσκευή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, φάνηκε η παρουσία ύποπτου συνδέσμου (link), που συνδέεται με το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator.

Ακολουθώντας το σχετικό πρωτόκολλο ασφαλείας του Κοινοβουλίου, το οποίο και ενεργοποιήθηκε αμέσως, δημιουργήθηκε ένα αντίγραφο της συσκευής, ώστε να διενεργηθεί ένας πιο λεπτομερής έλεγχος της. Στη συνέχεια, μετά από πρόταση των αρμοδίων υπηρεσιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διεξήχθη συμπληρωματικός έλεγχος στη συσκευή του κ. Ανδρουλάκη. Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων αυτών, οι υπηρεσίες του Κοινοβουλίου συνέταξαν την σχετική Έκθεση την οποία παρέδωσαν στον κ. Ανδρουλάκη τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με όσα περιγράφονται εκεί, ο κ. Ανδρουλάκης έλαβε γραπτό μήνυμα στις 21 Σεπτεμβρίου 2021, λίγο διάστημα δηλαδή πριν την έναρξη των εσωκομματικών διαδικασιών, στη συσκευή του το οποίο τον καλούσε να πατήσει ένα συγκεκριμένο σύνδεσμο, ο οποίος σύμφωνα με έκθεση του Citizens Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο χρησιμοποιείται ως δόλωμα για την εγκατάστασή του λογισμικού παρακολουθήσεων Predator στο κινητό του στόχου.

Το μήνυμα έγγραφε επακριβώς: «Να δούμε λίγο σοβαρά το θέμα φίλε, έχουμε να κερδίσουμε» και ακολουθούσε ο σύνδεσμος, ο οποίος ήταν παραποίηση ιστοσελίδας, η οποία υπάρχει και λειτουργεί κανονικά.

Αν και το μήνυμα φαίνεται να διαβάστηκε μία ώρα μετά τη λήψη του, το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν πάτησε ποτέ το link, είναι αυτό που φαίνεται να τον γλύτωσε από τα χειρότερα.

Υπήρξε δηλαδή απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη, που αποτράπηκε χάρις την πρόνοια του κ. Ανδρουλάκη να μην ακολουθήσει το σύνδεσμο που θα παγίδευε το τηλέφωνό του.

Πηγή:CNN

Το άρθρο Νίκος Ανδρουλάκης| Κατέθεσε μήνυση για προσπάθεια παρακολούθησης από το λογισμικό Predator εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.