Τις πληγές τους μετρούν οι αγρότες στην Ξάνθη μετά τη χθεσινή θεομηνία που έπληξε για σχεδόν μία ώρα την περιοχή προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές σε δεκάδες καλλιέργειες, ξηλώνοντας δέντρα και κολώνες της ΔΕΗ. 

Μέχρι και αυτή την ώρα τα τεχνικά συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης καθώς ο ανεμοστρόβιλος που έπληξε τοπικά την περιοχή του δήμου Τοπείρου «ξήλωσε» πολλές κολώνες της ΔΕΗ.

Μεγάλα προβλήματα παρουσιάστηκαν και στις καλλιέργειες αφού η έντονη χαλαζόπτωση έπληξε πολλά χωριά και κατέστρεψε μεγάλες αγροτικές εκτάσεις. Τυχεροί στάθηκαν οι αμπελοκαλλιεργητές που είχαν αντιχαλαζικά δίχτυα και κατάφεραν να συγκρατήσουν το χαλάζι.

Σύμφωνα με τι πρώτες εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι το χαλάζι κατέστρεψε περίπου 45.000 με 50.000 στρέμματα, πλήττοντας κυρίως δενδροκαλλιέργειες, εκτάσεις με καλαμπόκια, ηλιόσπορο και βαμβάκι.

Σε δηλώσεις του, ο Aντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Κουρτίδης υπογράμμισε ότι όλα τα τεχνικά συνεργεία της Περιφέρειας ΑΜΘ και της ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται πυρετωδώς από νωρίς το πρωί τόσο για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης όσο και για την αντιμετώπιση των ζημιών που έχουν προκληθεί σε κατοικημένους οικισμούς και αγροτικές εκτάσεις.

Με ανακοίνωσή της, η Αντιπεριφέρεια Ξάνθης ενημερώνει και προειδοποιεί ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες μετεωρολογικές προβλέψεις, κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες «υπάρχει το ενδεχόμενο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων (ισχυροί άνεμοι και βροχοπτώσεις – μπουρίνια) σε όλη την περιοχή της περιφερειακής ενότητας. Για τον λόγο αυτό συστήνεται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας, αποφεύγοντας τις άσκοπες μετακινήσεις. Σύσταση δίνεται και προς τους αγρότες να κλείσουν τα αντλιοστάσια τους».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το άρθρο Ξάνθη | Καταστροφές σε καλλιέργειες από χαλάζι και ανεμοστρόβιλο εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.