Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων με την εμπορική ονομασία Evusheld της AstraZeneca, κατά του ιού SARS-CoV-2 προφυλακτικής ένδειξης σε ασθενείς με σοβαρή ανοσοανεπάρκεια.

Το φάρμακο έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων με ένδειξη την προφύλαξη από τον SARS-CoV-2, σε άτομα τα οποία:

Δεν έχουν ικανότητα ανοσιακής απόκρισης στον εμβολιασμό κατά του ιού.Έχουν αντένδειξη για τον εμβολιασμό.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για την χορήγηση του φαρμάκου:

Ηλικία ≥12 ετών και βάρος ≥ 40 κιλών.Απουσία ιστορικού προηγηθείσας νόσησης COVID-19 το τελευταίο τρίμηνο.Αφορά πρωτίστως άτομα με σοβαρή ανοσοκαταστολή και κίνδυνο έκθεσης στον SARS-CoV-2.Η ένδειξη και σύσταση για εμβολιασμό στα άτομα που θα λάβουν το EVUSHELD παραμένει σε ισχύ. Σε περίπτωση εμβολιασμού, το EVUSHELD συνιστάται να χορηγείται 2 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.

Καθώς και ένα από τα ακόλουθα κριτήρια:

Θεραπεία με CAR-T cells ή άμεσα προγραμματισμένη θεραπεία με CAR-T cells.Μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων (την τελευταία διετία ή με λήψη ανοσοκατασταλτικής αγωγής ή με GVHD) ή προς άμεση μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων.Αιματολογική κακοήθεια υπό ενεργό θεραπεία και κατά προτεραιότητα κακοήθη νοσήματα του β-λεμφοκυττάρου (π.χ. πολλαπλούν μυέλωμα, B – cell λεμφώματα, ΧΛΛ).Μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου και λήψη ανοσοκατασταλτικής αγωγής.Λήψη θεραπείας με βιολογικό παράγοντα που στρέφεται έναντι β – κυττάρων (anti – CD20 – rituximab, ocrelizumab, ofatumumab, veltuzumab, κ.α.).Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες (π.χ. σύνδρομο DiGeorge, σύνδρομο Wiskott – Aldrich, κοινή ποικίλη ανοσοανεπάρκεια).

Διαδικασία χορήγησης

Το φάρμακο θα χορηγείται:

Μόνο μετά από αίτηση από τον ειδικό θεράποντα ιατρό του ασθενούςΤο άτομο που θα λάβει το EVUSHELD κατά τη στιγμή της χορήγησης πρέπει να έχει αρνητικό μοριακό τέστ για SARS – CoV2 24 – 48 ωρών και πλήρη απουσία συμπτωμάτωνΗ χορήγηση του EVUSHELD θα γίνεται ενδομυϊκά, με παρακολούθηση για τουλάχιστον μία ώρα μετά τη χορήγηση

Η διαδικασία έγκρισης που θα ακολουθηθεί είναι ίδια με αυτή για τα αντιικά χάπια. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή θα εξετάζει τις αιτήσεις και θα καταχωρεί στην εφαρμογή την ανάλογη ένδειξη έγκρισης ή απόρριψης.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνεται ανά πενθήμερο από την ολομέλεια της Επιτροπής, με βάση τη σειρά κατάθεσης του αιτήματος και με προτεραιοποίηση ανάλογα με τη βαρύτητα της ανοσοκαταστολής.

Προγραμματισμός ραντεβού και χορήγηση

Το φάρμακο θα υπάρχει σε νοσοκομεία που διαθέτουν:

Aιματολογικές μονάδες.Μονάδες μεταμόσχευσης και παρακολούθησης ανοσοκατεσταλμένων.Eιδικότητες χορήγησης βιολογικών anti – CD20 παραγόντων.

Ο πολίτης του οποίου η αίτηση έχει εγκριθεί, θα πρέπει να επικοινωνεί με τα επιλεγμένα νοσοκομεία για τον προγραμματισμό της χορήγησης στο νοσοκομείο που τον εξυπηρετεί.

Ο ασθενής θα προσέρχεται στο Νοσοκομείο στο καθορισμένο χρόνο του ραντεβού και θα κατευθύνεται στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο της χορήγησης.

Πηγή:Iatronet

Το άρθρο Ξεκινά η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων για προφύλαξη κατά της Covid εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.