Ρωσικό πύραυλος που εκτόξευσε «στρατηγικό βομβαρδιστικό» έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες εννιαόροφη πολυκατοικία στην περιφέρεια της Οδησσού, του μεγάλου λιμανιού της νότιας Ουκρανίας, με τον μέχρι στιγμής απολογισμό να κάνει λόγο για 17 νεκρούς, ανακοίνωσαν οι αρχές.

«Έχουμε 14 νεκρούς και 30 τραυματίες, ανάμεσά τους τρία παιδιά», ανέφεραν οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας, διευκρινίζοντας πως η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, που δυσχεραίνει πυρκαγιά, είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος προειδοποίησε τους χρήστες ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης να μην αποκαλύπτουν τις κινήσεις των στρατευμάτων και των υπηρεσιών των πρώτων βοηθειών.

 Η Ρωσία χρησιμοποιεί παλιούς σοβιετικούς πυραύλους

Ο ταξίαρχος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Αλέξι Χρόμοφ είπε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ότι η Ρωσία προσπαθούσε να πλήξει στρατιωτικές και άλλες υποδομές κρίσιμης σημασίας αλλά χρησιμοποιεί παλιούς, σοβιετικούς πυραύλους που είναι λιγότερο ακριβείς και οδηγούν σε σημαντικές απώλειες αμάχων. Η ανάλυσή του Χρόμοφ διαφέρει από εκείνη ορισμένων Ουκρανών πολιτικών που κατηγορούν τη Ρωσία ότι πλήττει σκόπιμα τους αμάχους για να σπείρει τον πανικό.

«Οι στόχοι του εχθρού παραμένουν οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, οι κρίσιμες υποδομές και η βιομηχανία, τα δίκτυα μεταφορών. Ταυτόχρονα, ο άμαχος πληθυσμός υφίσταται σημαντικές απώλειες λόγω πληγμάτων» που δεν βρίσκουν στόχο, είπε ο Χρόμοφ.

Σύμφωνα με τον Χρόμοφ, 202 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν εναντίον της Ουκρανίας κατά το δεύτερο 15μερο του Ιουνίου, από 120 το πρώτο δεκαπενθήμερο. Σύμφωνα με την εκτίμησή του, κατά το δεύτερο μισό του μήνα χτυπήθηκαν 68 μη στρατιωτικοί στόχοι.

Περικυκλώνεται το Λισιτσάνσκ

Η κατάσταση στην πόλη Λισιτσάνσκ είναι «εξαιρετικά δύσκολη», καθώς οι συνεχείς βομβαρδισμοί των ρωσικών δυνάμεων καθιστούν αδύνατη την εκκένωση αμάχων, λένε αξιωματούχοι.

Η Λισιτσάνσκ είναι η τελευταία πόλη που απομένει στα χέρια των ουκρανικών στρατευμάτων στην περιφέρεια Λουγκάνσκ, στη λεκάνη του Ντονμπάς, όπως είναι γνωστή η ανατολική Ουκρανία, την οποία η Μόσχα επιχειρεί να θέσει ολόκληρη υπό τον έλεγχό της.

«Υπάρχουν πολλοί βομβαρδισμοί και από πολλές κατευθύνσεις. Ο ρωσικός στρατός πλησιάζει από διαφορετικές κατευθύνσεις προς το Λισιτσάνσκ», είπε ο περιφερειακός κυβερνήτης του Λουχάνσκ, Σέρχι Γκαϊντάι, προσθέτοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις παρέμειναν στα περίχωρα της πόλης, όπου δεν σημειώθηκαν επί του παρόντος οδομαχίες.

«Μπορούμε μόνο να πούμε ότι οι Ρώσοι είναι πάρα πολλοί και φτάνουν απ’ όλες τις πλευρές. Υπάρχει απίστευτος αριθμός οχημάτων και πυροβολικού», κατέληξε ο Γκαϊντάι.

Στο Λισιτσάνσκ απομένουν ακόμη περίπου 15.000 πολίτες, από τους 100.000 κατοίκους που είχε πριν από τον πόλεμο.

Valuenews.gr

Το άρθρο Ουκρανία| Πυραυλικό χτύπημα σε πολυκατοικία στην Οδησσό με 17 νεκρούς εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.

EnglishΕλληνικά