Ο κύκλος εκδηλώσεων ξεκινά με το καινούργιο βιβλίο του Ηλία Μαγκλίνη, «Το μόνο της ζωής τους ταξίδι. Μικρά Ασία: οδοιπορικό σε πόλεμο και σε ειρήνη» (Αθήνα, Μεταίχμιο, 2022).

Στον κήπο του ιστορικού «Εϋναρδείου», του σημαντικού αυτού καποδιστριακού μνημείου της Αίγινας, που περιμένει την επισκευή του για να στεγάσει τις πολιτιστικές δράσεις και την συλλογή σπανίων βιβλίων της Βιβλιοθήκης, ο βραβευμένος συγγραφέας και παλιός φίλος του νησιού θα οδηγήσει το κοινό σε ένα προσωπικό οδοιπορικό, στα ίχνη του παππού του Νίκου Μαγκλίνη, που έλαβε μέρος στην Μικρασιατική Εκστρατεία.

Θα εγκαινιάσει έτσι με τον καλύτερο τρόπο τις φετινές βιβλιόφιλες «Τετάρτες», αλλά και ένα μικρό αφιέρωμα στην Μικρά Ασία, στο πλαίσιο της επετείου της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την Μικαρασιατική Καταστροφή, που θα ολοκληρωθεί την επόμενη Τετάρτη με την Μαρία Ηλιού.

Ποιος είναι ο Ηλίας Μαγκλίνης

Ο Ηλίας Μαγκλίνης γεννήθηκε το 1970 στην Κινσάσα της Λαϊκής Δηµοκρατίας του Κονγκό (πρώην Ζαΐρ). Μεγάλωσε στην Γλυφάδα και σπούδασε στην Αγγλία και την Σκωτία. Το 2005 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πόλις το αποσπασµατικό µυθιστόρηµά του«Σώµα µε σώµα». Η νουβέλα του «Η ανάκριση»(Κέδρος 2008, Μεταίχµιο 2020) µεταφράστηκε στα αγγλικά και τα σερβικά και µεταφέρθηκε στον κινηµατογράφο το 2019 από τον σκηνοθέτη Παναγιώτη Πορτοκαλάκη. Το µυθιστόρηµά του «Πρωινή γαλήνη»(Μεταίχµιο, 2015) τιµήθηκε µε το βραβείο Ουράνη της Ακαδηµίας Αθηνών, το Βραβείο Μυθιστορήµατος του διαδικτυακού βιβλιολογικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης»και το Βραβείο Μυθιστορήµατος του λογοτεχνικού περιοδικού «Η Κλεψύδρα». Το µη µυθοπλαστικό µυθιστόρηµά του«Είµαι όσα έχω ξεχάσει. Μια αληθινή ιστορία»(Μεταίχµιο 2019) τιµήθηκε µε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήµατος και µε το Βραβείο Βιβλιοπωλών του Public.

Καποδιστριακή Δημόσια Βιβλιοθήκη της Αίγινας

H Καποδιστριακή Δημόσια Βιβλιοθήκη της Αίγινας ιδρύθηκε το 1948 και αποτελεί αναβίωση της πρώτης δημόσιας βιβλιοθήκης της χώρας, που ίδρυσε ο Ιωάννης Καποδίστριας στην Αίγινα και εξελίχθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Για τον λόγο αυτόν ονομάστηκε από την ίδρυσή της Καποδιστριακή. Οι συλλογές της ανέρχονται σε περίπου 50.000 τόμους ευρύτατης θεματολογίας, στους οποίους περιλαμβάνεται και μικρή συλλογή σπανίων βιβλίων με έμφαση στην Καποδιστριακή περίοδο, όταν η Αίγινα διετέλεσε πρώτη πρωτεύουσα του νεότερου Ελληνικού Κράτους. Φυλάσσει επίσης το αρχείο του Γερμανού αρχαιολόγου και ανασκαφέα της αρχαίας ακρόπολης της Κολώνας Γαβριήλ Βέλτερ. Παράλληλα η Βιβλιοθήκη διοργανώνει και φιλοξενεί δράσεις για το βιβλίο και την ανάγνωση, την τοπική ιστορία, την παιδεία και τον πολιτισμό.

Το πρόγραμμα

Τετάρτη 27 Ιουλίου: Ηλίας Μαγκλίνης, Το μόνο της ζωής τους ταξίδι. Μικρά Ασία: οδοιπορικό σε πόλεμο και σε ειρήνη. Αθήνα, Μεταίχμιο, 2022. Παρουσιάζει και διαβάζει ο συγγραφέας.Τετάρτη 3 Αυγούστου: Μαρία Ηλιού, Μια φιλία στη Σμύρνη. Αθήνα, Μίνωας, 2022. Παρουσιάζουν: ο Νίκος Καραπιδάκης, καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου και διευθυντής της «Νέας Εστίας», και ο Κώστας Κατσουλάρης, συγγραφέας και διευθυντής του ιστότοπου «bookpress.gr». Διαβάζει η Ρένη Πιττακή.Τετάρτη 10 Αυγούστου: Φωτεινή Μαργαρίτη, Οδοιπορών­τας στο «βασίλειο του ασβεστόλιθου και της αργίλου». Ο Δημήτρης Πικιώνης και η Αίγινα. Διάλεξη βασισμένη στο βιβλίο της ομιλήτριας για το αρχιτεκτονικό όραμα του Πικιώνη που κυκλοφόρησε στο Παρίσι (L’Harmatan, 2020). Αποσπάσματα από κείμενα του Δημήτρη Πικιώνη διαβάζει η Αννίτα Δεκαβάλα.Τετάρτη 17 Αυγούστου: Γιώργος Κυριακόπουλος, Η Αρχαιολογία του χτες. Ερειπωμένα σπίτια και υποστατικά του Αιγαίου. Αθήνα, Ποταμός, 2021. Παρουσιάζει ο συγγραφέας.Τετάρτη 24 Αυγούστου: Ηλίας Μεσσίνας, Η Συναγωγή. Αθήνα, Ινφογνώμων, 2022. Παρουσιάζει ο Ιωάννης Δέδες, αρχιτέκτονας. Διαβάζει η Άννα Γεραλή.Τετάρτη 31 Αυγούστου: Ζυράννα Ζατέλη, Ορατή σαν αόρατη. Αθήνα, Καστανιώτης, 2021. Παρουσιάζει ο Νίκος Μπακουνάκης, καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και δημοσιογράφος. Διαβάζει η συγγραφέας.

ValueNews.gr

Το άρθρο Ο κύκλος εκδηλώσεων της Καποδιστριακής Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αίγινας εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.