Το τεράστιο short ποντάρισμα του Κινέζου επιχειρηματία Xiang Guangda είχε προκαλέσει χάος. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης είχαν μόλις εκτοξευθεί πάνω από τα 100.000 δολάρια ανά τόνο και ο μεγιστάνας μετρούσε απώλειες δισεκατομμυρίων.Η εταιρεία του Tsingshan Holding Group Co., απειλούνταν με χρεοκοπία έχοντας παράλληλα προκαλέσει ένα σοκ σε ολόκληρη τη βιομηχανία μετάλλων που θύμιζε αυτό της Lehman Brothers.Ωστόσο, ο Xiang ήταν ήρεμος. Μέσα σε λίγες ώρες, περισσότεροι από 50 τραπεζίτες είχαν φτάσει στο γραφείο του ζητώντας να μάθουν πώς σχεδίαζε να αντιμετωπίσει την κρίση. Τους είπε απλά: «Είμαι βέβαιος ότι θα το ξεπεράσουμε αυτό». Και το έκανε.Τέσσερις μήνες μετά, η τιμή του νικελίου υποχωρεί, όπως είχε προβλέψει ο Xiang. Η ομάδα των τραπεζών υπό την ηγεσία της JPMorgan Chase & Co. έχει αποπληρωθεί. Έχει κλείσει σχεδόν όλη τη short θέση του στο νικέλιο, καταγράφοντας ζημιά από τη συναλλαγή περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων – ένα διαχειρίσιμο ποσό δεδομένων των κερδών που του εξασφαλίζει η επιχειρηματική του αυτοκρατορία, αναφέρουν πηγές.

Και το πιο σημαντικό είναι ότι ο άνθρωπος με το παρατσούκλι «Big Shot» στους κύκλους των εμπορευμάτων στην Κίνα, είναι πολύ κοντά στο να ξεπεράσει όλη αυτή τη δυσάρεστη περιπέτεια, με την εταιρεία εξόρυξης και χαλυβουργίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατέχει, την Tsingshan Holding Group Co., να παραμένει ανεπηρέαστη συνεχίζοντας μάλιστα την επέκταση της.Αλλά ενώ ο Xiang προχωρά, άλλοι πασχίζουν να αντιμετωπίσουν την καταστροφή που προκάλεσε η κρίση. Η εντυπωσιακή απόδραση του από το φιάσκο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ενέργειες του LME, το οποίο παρενέβη για να αποτρέψει την άνοδο των τιμών και στη συνέχεια ανέστειλε τις συναλλαγές μέχρι ο Xiang να συνάψει συμφωνία με τις συνεργαζόμενες τράπεζες.Από την άλλη πλευρά, αυτοί που έχασαν δισεκατομμύρια, ήταν έξαλλοι. Μήνες αργότερα, το LME ασχολείται με μια σειρά από έρευνες και αγωγές, και η αγορά νικελίου εξακολουθεί να βρίσκεται σε αναστάτωση.«Χαίρομαι που βλέπω ότι η JPMorgan και ο Big Shot ξέφυγαν από όλο αυτό το πράγμα με απλές γρατσουνιές», είπε ο Cliff Asness, ιδρυτής της AQR Capital Management, την περασμένη εβδομάδα σε ένα tweet γεμάτο σαρκασμό.

Ο Xiang είπε στους συγκεντρωμένους τραπεζίτες ότι δεν είχε καμία πρόθεση να κλείσει τη θέση κοντά στα 50.000 δολάρια. Λίγες ώρες αργότερα έδωσε το ίδιο μήνυμα στον Matthew Chamberlain, διευθύνοντα σύμβουλο του LME. Η Tsingshan ήταν μια ισχυρή εταιρεία, είπε, και είχε την υποστήριξη της κινεζικής κυβέρνησης. Δεν θα υπήρχε καμία υποχώρηση.Αντίθετα, έγραψε μια λίστα με τα περιουσιακά στοιχεία που ήταν διατεθειμένος να δώσει ως εγγύηση. Αλλά για ορισμένους από τους τραπεζίτες, αυτό δεν ήταν αρκετό.Έτσι, ο μεγιστάνας έκανε μια περαιτέρω παραχώρηση που για την κινεζική επιχειρηματική κουλτούρα θεωρείται ταπεινωτική: μια προσωπική εγγύηση. Αν η εταιρεία του δεν πλήρωνε τα χρέη, οι τραπεζίτες θα μπορούσαν να τον διώξουν από το σπίτι του. Αυτό ήταν διατεθειμένος να προσφέρει.Έτσι, στις 14 Μαρτίου, μια εβδομάδα μετά το χάος που κατέκλυσε την αγορά του νικελίου, η Tsingshan ανακοίνωσε μια συμφωνία με τις τράπεζές της, βάσει της οποίας συμφώνησαν να μην στραφούν εναντίον της για τα δισεκατομμύρια που χρωστούσε για ένα χρονικό διάστημα. Σε αντάλλαγμα, ο Xiang συμφώνησε μια σειρά από επίπεδα τιμών στα οποία θα μείωνε τη θέση του στο νικέλιο μόλις οι τιμές έπεφταν κάτω από περίπου 30.000 δολάρια.Όταν η αγορά άνοιξε ξανά δύο ημέρες αργότερα, οι τιμές κινήθηκαν χαμηλότερα, χαλαρώνοντας την πίεση τόσο του Xiang όσο και των τραπεζών. Μια σύντομη πτώση κάτω από τα 30.000 δολάρια επέτρεψε στην Tsingshan να καλύψει περίπου το 20% της short θέσης της.Ωστόσο, η πίεση στο LME συνέχισε να εντείνεται.«Τη στιγμή που συνειδητοποιήσαμε τι πραγματικά συνέβαινε, αισθανθήκαμε ότι δεν μπορούσαμε πλέον να εμπιστευόμαστε στο LME τα χρήματα των πελατών μας», δήλωσε η Transtrend, ένα ολλανδικό fund 6,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το ενδιαφέρον για τα έξι κύρια μέταλλα του χρηματιστηρίου υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, με τους traders να κατευθύνονται προς την έξοδο.

Το άρθρο Ο μεγιστάνας που προκάλεσε χάος στην αγορά νικελίου έγινε δισεκατομμυριούχος εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.