Ο Ιταλός πρωθυπουργός άκουσε τον Τούρκο πρόεδρο να λέει ότι κινδυνεύει η Ιταλία από τους πρόσφυγες με τις επαναπροωθήσεις από τους Έλληνες

Την ευκαιρία να κατηγορήσει και πάλι την Ελλάδα βρήκε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, με αφορμή, αυτήν τη φορά, το μεταναστευτικό, ενώπιον του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι.

Συνεχίζοντας το παραλήρημά του, που έφτασε μέχρι και στο σημείο υποδεικνύει στους Έλληνες τι να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές  , ο Ερντογάν υποστήριξε μπροστά στον Ιταλό πρωθυπουργό , που επισκέφθηκε την Άγκυρα, ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει πλέον να αποτελεί κίνδυνο και για την Ιταλία, με τις απωθήσεις (σ.σ. μεταναστών) που πραγματοποιεί προς την Αδριατική.

«Ειδικά στο θέμα αυτό, στις απωθήσεις που επιχειρούν, δυστυχώς, η Ελλάδα έχει αρχίσει πλέον να αποτελεί κίνδυνο για την Ιταλία, πέρα από την Ευρώπη. Σε αυτές τις απωθήσεις, πού προσπαθούν τώρα να βρουν καταφύγιο όλοι αυτοί οι άνθρωποι, οι παράτυποι μετανάστες; Προσπαθούν να καταφύγουν στην Ιταλία. Μαζεύουμε αυτούς τους ανθρώπους από τις θάλασσες, κάνοντας το καλύτερο δυνατό κατά τη διάρκεια αυτών των απωθήσεων. Προσπαθούμε να τους σώσουμε, περισυλλέγοντάς τους από τις θάλασσες. Όμως, το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στην Ιταλία. Θα ήθελα να ακούσω και τις σκέψεις του κ. Ντράγκι σε αυτό το θέμα. Ορίστε κ. πρωθυπουργέ» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, «προκαλώντας» τον Μάριο Ντράγκι να πάρει θέση.

Απαντώντας, ο κ. Ντράγκι είπε ότι η χώρα του έχει φτάσει στα όριά της, με τους μετανάστες που έρχονται εξ ανατολών της, από Τουρκία και Ελλάδα.

«Αυτό που λέω είναι ότι το θέμα της μετανάστευσης πρέπει να διαχειρίζεται με τρόπο ανθρώπινο, δίκαιο και αποτελεσματικό. Αυτά τα άτομα τα βλέπουμε στις θάλασσές μας, έρχονται με πλοία. Η συμπεριφορά μας από αυτή την άποψη είναι εξαιρετική. Φυσικά, είμαστε μια πολύ ανοιχτή χώρα από αυτή την άποψη, αλλά υπάρχει κάτι που πρέπει να γίνει αντιληπτό. Δεν μπορούμε να είμαστε απεριόριστα ανοιχτοί. Κάποιες φορές, η κατάσταση στη χώρα υποδοχής γίνεται πλέον αφόρητη» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Και κατέληξε: «Ο υπουργός Λα Μορτσέζε το έχει δηλώσει ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έχουμε εκφράσει παρουσία και του κ. Ερντογάν και σίγουρα θα το εκφράσουμε κι όταν συναντηθούμε με την Ελλάδα. Από αυτή την άποψη, προσπαθήσαμε να είμαστε η χώρα με τις λιγότερες διακρίσεις, όσο το δυνατόν πιο ανοιχτή, αλλά έχουμε όρια και τώρα έχουμε φτάσει στα όρια».

Σημαντική πρόοδος, πάντως, φαίνεται να επιτεύχθηκε κατά τη συνάντηση Ερντογάν – Ντράγκι ως προς την αγορά από την Τουρκία του αντι-αεροπορικού συστήματος SAMP-T της γαλλο-ιταλικής κοινοπραξίας.

Όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος, ελπίζει να πέσουν σύντομα οι υπογραφές…

Το άρθρο Ο Ντράγκι πούλησε όπλα στον Ερντογάν, ελπίζουμε να μην «πουλήσει» την Ελλάδα στο μεταναστευτικό εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.

EnglishΕλληνικά